Nya storbanken blir bjässar på marknaden
Totalt på sparandemarknaden har de 42,6 procent tillsammans, inom bolån ligger andelen också strax över 40 procent. Inom de flesta enskilda sparområdena ligger andelen på 30-40 procent totalt. Dessa siffror presenterades dock inte på presskonferensen.
”Om man ser till nyförsäljningen inom exempelvis fonder är den andelen betydligt lägre”, sade Göran Collert på dagens presskonferens. Han blir tillsammans med Jacob Wallenberg ordförande i den nya koncernen.
Han påpekar också att eftersom Föreningssparbanken och SEB kompletterar varandra försämras inte konkurrensen av affären.
”Vi blir istället en aktör som har större möjlighet att konkurrera med Nordea och Handelsbanken. Men det blir en bank mindre, det går inte att förneka.”
Det nya radarparet Collert/Wallenberg har varit nere i Bryssel och informerat om den förestående affären. ”Men det här är en lång process att hantera i EU. Vår förhoppning är förstås att de ser positivt på samgåendet”, säger Göran Collert.
När det gäller EU:s bedömning av affären bör man hålla Volvos misslyckade försök att köpa Scania i minnet, men där stack marknadsandelarna på hemmamarknaden än mer i ögonen, på en nivå över 80 procent. I den här affären handlar det mycket om att avgifterna gentemot privatkunderna inte höjs.
”Om vi skall kunna dra ned priserna måste vi ha lägre produktionskostnader och fusionen skapar goda förutsättningar för det”, sade Birgitta Johansson-Hedberg, koncernchef i Föreningssparbanken.
Ett område där de två tilltänkta partnerna definitivt blir alltför stora, tillsammans får de en marknadsandel på runt 80 procent enligt deras egen uppgift, är Baltikum. Där har båda bankerna varit mycket aktiva och investerat de senaste åren.
”Sannolikt måste något göras”, svarade SEB: koncernchef, Lars Thunell på frågan om de inte måste sälja av delar av verksamheterna i den regionen för att få affären godkänd.
Thunell, som blir den nya koncernens chef sade också att han eventuellt kan tänka sig att sälja av delar för att tillmötesgå krav från konkurrensmyndigheterna.
Den omedelbara effekten av, och syftet med, affären som den presenteras är att den nya koncernen får nödvändig volym att slå ut kostnader på. Samtidigt skall det ge förutsättningar att fortsätta expansionen i Europa.
”Min vision är att vi skall vara med i strukturomvandlingen i Europa, när tåget börjar gå i Tyskland måste vi vara med”, säger Göran Collert.
Han är den som har drivit på den här affären. På mindre än två år har han friat till såväl SEB som Handelsbanken, i nämnd ordning, men fick först nobben på båda håll. ”Jacob (Wallenberg) hade rätt, de var fullt upptagna med Bfg när jag hösten 1999 föreslog ett samgående. Men nu var tiden inne, de var klara med Bfg och vi med vår fusion”, säger Göran Collert.
En fråga som alltid väckts när en fusion mellan SEB och Föreningssparbanken diskuterats är de stora kulturskillnaderna. Detta löser ledningen genom att behålla de profiler som finns idag.
”Koncernen kommer att vara multikulturell och arbeta med flera olika varumärken. Vi kommer att ha kvar Föreningssparbanken och symbolen myntet, vi kommer också att ha Enskilda banken, Robur med flera”, säger Göran Collert. Han räknar med att fusionen inte är fullt genomförd förrän 2002.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.