Tvåsiffrig nedgång för bostadspriserna efter tappet i oktober

Bostadspriserna i Sverige har nu fallit 10% de senaste 12 månaderna. Bara under oktober månad föll bostadspriserna för hela Sverige med 3%, enligt ny statistik från Valueguard.
Tvåsiffrig nedgång för bostadspriserna efter tappet i oktober -
Foto: Christine Olsson/TT

Kräftgången för de svenska bostadspriserna fortsätter – i oktober månad föll priserna på svenska bostadsmarknaden med 3%, enligt statistik från Valueguard. På rullande tolv månader är nu bostadspriserna ner 10%.

Förra månaden föll priserna mest på villor i Göteborg, ner 4,6%. Det är även där villapriserna fallit mest de senaste tre respektive tolv månaderna.

För villor är Malmö den marknad som klarat nedgången bäst – där föll priset på villor endast 3,2% under oktober månad och 11,2% för senaste året.

I Stockholm föll priset på bostadsrätter med 1,7% i oktober, vilket var lägst i landet.

En förklaring till att villapriserna fortsätter falla är de höga elpriserna.

“Trots högkostnadsskyddet för el talar mycket talar för att priserna på lägenheter kommer att utvecklas starkare än på villor relativt sett. Det brukar alltid vara dyrare att bo i villa än i lägenhet, men nu när energipriserna har ökat så mycket gör särskilt kostnaden för uppvärmning att skillnaden blir större än vanligt”, skriver Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson, i en kommentar.

Erik Wikander. Foto: Pressbild

Erik Wikander, VD på Svensk Fastighetsförmedling, ser att köpare och säljare har svårt att hitta varandra på bostadsmarknaden.

“Vi är fortsatt inne i en korrigering av priserna på marknaden, där bostadsrätter relativt sett ligger stabilare i nedgången än villor, där det fortsatt är en kraftigare korrigering. Vi ser att utbudet av bostäder ökat kraftigt under hösten, och det tar ännu ett tag innan säljare och köpare fullt ut möts på en ny nivå”, säger Erik Wikander i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Om man ska se något positivt kring marknadens utveckling så har både svenska och amerikanska inflationssiffror visat ett möjligt trendskifte. Samtidigt klarnar bilden för konsumenter var de framtida räntenivåerna kommer hamna efter förväntade kommande höjningar av styrräntan, vilket gör att det blir en lite mer förutsägbar marknad för konsumenterna framöver.”

Sveriges Riksbank kommer att lämna ett nytt räntebesked torsdagen 24 november.

Bostadspriserna möjliggör uppbyte

Någon som tror att det kommer vara fortsatt turbulent på bostadsmarknaden är Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

“Att priserna gått ned ytterligare var väntat och vi bör räkna med att marknaden kommer vara fortsatt turbulent under en tid framöver. Men som spekulant är det svårt att pricka botten. Förutsatt att man är långsiktig tycker jag därför inte att man ska tveka om rätt objekt dyker upp. Dessutom kommer bankerna troligen justera sina kalkyler framöver vilket gör att det ställs högre krav för att få bostadslån. En trend vi ser nu är att många tar tillfället i akt och byter upp sig, vilket den senaste tidens prisnedgångar har möjliggjort”, säger Andreas Moritz i ett pressmeddelande.

Återhämtade bostadspriser i vår

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Anders Wiklund/TT

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser att makroekonomiska läget har stark påverkan på bostadsmarknaden och att det stabiliseras först till våren.

“Det osäkra omvärldsläget kommer att fortsätta påverka konjunkturen och hushållens ekonomi framöver. Många bostäder säljs runt utgångspriset och kraftiga budgivningar är mycket ovanligt. Tidigast under våren nästa år tror vi på en riktig återhämtning på bostadsmarknaden”, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Trots prisnedgångarna upplever vi att den värsta oron planat ut i storstäderna. De flesta räknar med fortsatt hårt tryck på privatekonomin och kalkylerar för det i sin bostadsaffär. Våra fastighetsmäklare får många frågor kring hur stigande räntor och höga energipriser kommer att påverka bostadsrättsföreningars ekonomi och avgifter framöver.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group