USA-börserna
Nya rekordnoteringar på Wall Street
Dagens makroagenda var tunn på statistik och istället vilade fokus fortsatt mot krisen i Ukraina men också tillväxten i Kina.
Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning upp med 0,7 procent till 16.695. På den bredare marknaden var S&P 500 upp med 1,0 procent till 1.897 medan Nasdaq Composite klättrade 1,8 procent till 4.144.
Räntan på den tioåriga obligationen var upp 4 punkter till 2,66 procent samtidigt som trettioårsräntan handlades upp 2 punkter till 3,50 procent.
Dagens uppgångar leddes av återhämtningar från ett flertal internetrelaterade bolag som gått svagt under en tid.
“Vi ser att en del av de aktier som haft det tufft de senaste veckorna studsar tillbaka något”, sade Terry Morris, aktieförvaltare vid National Penn Investors Trust, till Bloomberg och pekade på att en del teknologi- och internetrelaterade aktier tagit ordentligt med stryk.
Facebook var upp 4,6 procent, Twitter ökade 5,9 procent och Yahoo steg 2,0 procent. Netflix tickade fram 5,1 procent.
Annars fortsatte bolagsaffärerna att tilldra sig investerares uppmärksamhet.
Pfizers har skickat dokumentation om det föreslagna förvärvet av AstraZeneca till två parlamentära kommittéer i Storbritannien, och i morgon står båda bolagens chefer inför ett särskilt utskott i landet.
Astra Zeneca tycks försöka erbjuda motstånd genom att ihärdigt presentera ny data ur dess portfölj. Pfizer steg 0,3 procent i New York där AstraZenecas depåbevis ökade 0,9 procent.
Inom samma sektor anser Allergan att Valeants bud på 46 miljarder dollar för botoxtillverkaren är för lågt. Aktierna backade 1,0 respektive 0,6 procent.
Köttförpackaren Hillshire avser köpa Pinnacle Foods för omkring 4,3 miljarder dollar i kontanter och aktier. Hillshire backade 3,3 procent men Pinnacle Foods lyfte 13 procent.
TV-produktionsbolaget 21st Century Fox A-aktie var upp 3,1 procent efter att brittiska BSkyB, där man äger 39 procent, bekräftat att man förhandlar om en internaffär där man kan komma att köpa ut storägarens betal-TV-verksamheter i Tyskland och Italien.
Från Kina sade i helgen landets styrande kommunistparti att reformer som ska underlätta för kapitalmarknaden i landet ska genomföras. Beskedet utlöste ett rally för metallpriser globalt vilket gav stöd åt råvaruaktier och i förlängningen de europeiska och asiatiska börserna.
Sentimentet tycktes inte heller påverkas av den fortsatta konflikten i Ukraina där det i helgen hölls folkomröstningar om självständighet i östra delar av Ukraina, utfallet enligt proryska separatister blev ett överväldigande ja.
Under måndagen har ledare för separatisterna enligt uppgift förklarat regionen kring Donetsk självständig och ska därtill ha ansökt om att bli en del den ryska federationen. Ryssland säger sig “respektera det val som befolkningen gjort”, samtidigt som EU utökade sanktioerna och för första gången lade till två företag på sin sanktionslista.
Dagens makroagenda var tunn på statistikpunkter bortsett från utfallet i den amerikanska budgeten som visade på ett överskott om 107 miljarder dollar, mot väntade +114 miljarder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.