Nya odds för inflationen

Det är inte bara Stefan Ingves i Sverige som tror på högre inflation. Finansmarknaden i USA höjer nu insatserna för fallande dollar och stigande inflation.

Samtidigt som den svenska riksbanken i veckan höjde reporäntan för att stävja inflationstendenserna gjorde den internationella finansmarknaden motsvarande markering.

När det amerikanska finansdepartementet i måndags kväll europeisk tid auktionerade ut femåriga, realränteobligationer fick man 105,50 dollar för varje 100-dollarsobligation.

Det är första gången som USA-regeringen fått finansmarknaden att betala negativ ränta på nyemitterade statsobligationer.

Priset som investerarna betalade i auktionen, som gav eko över hela den internationella finansvärlden, motsvarar en inflation på drygt 1 procent.

Skulle inflationen stanna vid detta under den femåriga löptiden får investerarna tillbaka sina pengar, men utan avkastning.

Men för varje procents inflation över detta blir det vinst.

Skulle inflationen i USA, mätt i konsumentprisindex, bli så hög som 4 procent får investerarna tillbaka 121 dollar för varje obligation.

Enligt den internationella affärspressen är det helt klart att finansmarknaden inte längre fruktar en deflation i USA.

Tvärtom, man satsar allt på den amerikanska regeringen pumpar ut mer pengar i systemet för att hålla arbetslösheten nere. Det kommer att sänka dollarkursen och trycka priserna uppåt.

Finansmarknaden är övertygad om att den amerikanska riksbankschefen Ben S Bernanke kommer att presentera sådana budskap vid Federal Reserves nästa möte den 2-3 november.

Redan i våras emitterade den svenska staten realränteobligationer med en negativ ränta på 30 punkter.

 Är deflationsspöket definitivt borta nu?
– Inte helt borta men det är inte alls samma oro på marknaden som för ett par månader sedan, säger Daniel Nilsmo, ränte- och valutexpert på Nordea.

Vad är det som fått marknaden att se annorlunda på situationen?
– Det var framförallt FED-chefen Ben S Bernankes tal i slutet av augusti. Bernanke flaggade upp för fler lättnader och mer pengar i systemet genom att köpa in statsobligationer i flera steg.

Nästa FED-möte äger rum den 3 november. Vad händer då?
– Marknaden satsar på att Bernanke levererar in mer pengar i systemet, vilket förväntas hjälpa ekonomin att komma på fötter igen. Och det innebär stigande inflation.

Men om det inte blir så som marknaden tror?
– Ja då faller inflationsförväntningarna, obligationsräntorna går upp och kalkylen för de senaste realränteobligationerna försämras, säger Daniel Nilsmo till Affärsvärlden.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander