Reportage Energifrågan
Nya inflationshotet: Varma sommaren bäddar för högre elpriser
Tunga researchfirman Rystad Energy släppte i veckan en prognos som pekar på att det nuvarande överskottet av naturgas är tillfälligt, och att systemet på en underliggande nivå är åtstramat. När vi rör oss längre in i 2023 menar Rystad att detta kan leda till ökade priser på naturgas. Något som kan få effekt på elpriserna och i förlängningen även inflationen.
“Stiger elpriserna lite grann så det gör det inte så mycket. Men om de däremot stiger kraftigt, då får vi fundera, men där är vi inte än”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till Affärsvärlden.
De senaste åren har det varit stökigt på elprismarknaden. Och ofta har det funnits en stark koppling mellan el- och gaspriserna.
“Det började sommaren 2021 när priserna på gasmarknaden tickade uppåt. Sedan kom en tidig vinter det året och kort efteråt bröt kriget ut, vilket ledde till alltmer fallande ryska gasleveranser. Detta följdes av explosionen av Nord Stream i september i fjol och det blev ny panik”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia till Affärsvärlden.
Facit är välkänt vid det här laget: historiskt höga elpriser som sedan mattades av mycket tack vare en mild vinter.
Då kan elpriserna dubbleras
Att energipriserna föll tillbaka i maj 2023 berodde på en intensiv vårflod som kom senare än vanligt, enligt Johan Sigvardsson. Flera långtidsprognoser pekar mot en varm svensk sommar. Det kan leda till ökad efterfrågan på gas.
“Om det är varmt och torrt som i fjol blir det mindre vatten- och vindkraft. Kärnkraften måste dra ner på sin effekt när det är varmt i floderna i Europa. Det kan göra att mer fossilkraft behöver användas. Då stiger också efterfrågan på gas”, säger Johan Sigvardsson.
En varm sommar i kombination med en torr höst och kall vinter skulle alltså sannolikt både driva upp priserna och minska gaslagren.
“Då kan vi säkert räkna med dubblerade priser mot vad vi ser nu. Det kommer inte att bli lika skräckslaget som vi såg under andra halvåret i fjol eftersom vi har en helt annan stabilitet och struktur på utbudssidan. I Europa har mycket vindkraft kommit in under året. Solkraft som hjälper till fram till början av oktober. Det gör att det inte går åt lika mycket fossilt kraft under sommaren”, säger Johan Sigvardsson.
Snäv global marknad
Den svenska inflationen sjönk i maj och centrala faktorer bakom det var att priset på el och livsmedel föll tillbaka. Däremot steg priserna på tjänster kraftigt, enligt Torbjörn Isaksson.
“Sammansättningen i inflationen är bekymmersam för Riksbanken. Priset för tjänster steg nämligen på bred front och kraftigt. Det kan Riksbanken känna större ansvar för eftersom det kan anses spegla den inhemska inflationen. Att det var prishöjningar på varor och tjänster visar att det fortfarande finns momentum i inflationen som Riksbanken nog funderar över”, säger Torbjörn Isaksson.
Frågan blir därmed hur robust inflationsnedgången är ifall priset på gas ökar under 2023, vilket Rystad Energy prognosticerar.
“Energipriser är volatila, det har vi fått lära oss inte minst det senaste året och så är det alltid. Det finns en osäkerhet, men just nu är ju energipriserna nästan normala. Och terminspriserna för kommande månader är också dämpade. Sen finns naturligtvis en osäkerhet inför nästa vinter”, säger Torbjörn Isaksson.
Johan Sigvardsson delar hans bild av att det närmaste halvåret ser lugnt ut. Kanske för lugnt.
“Just nu ser det nästan oväntat lugnt ut. Det tror jag inte riktigt kommer att vara fallet. Tittar man på det stora hela så gassituationen inte över ännu”, säger han.
Han nämner att det skett investeringar i nya ledningar och lagerterminaler för att ta kunna ta emot mer gas i Europa. USA bygger ut för att kunna skeppa mer flytande naturgas. Men dessa förbättringsåtgärder kommer inte att vara klara under 2023. Att det genomförts investeringar som inte hunnit få effekt på utbudssidan år 2023 lyfts även fram av Rystad Energy:
“Utan några nybyggda LNG-anläggningar (liquified natural gas reds.anm) 2023, kommer sannolikt en snäv global marknad att dyka upp senare i år, med tanke på underutbudssituationen. Därför förväntar vi oss fullt ut att Europa och Asien kommer att fortsätta konkurrera om tillgängliga LNG-förråd.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.