Kryptovaluta
Nya C-toppen: Vill ha bitcoin i valutareserven

Sverige har traditionellt haft en försiktigt förvaltad valutareserv med mest utländska valutor och guld. Men utvecklingen går snabbt, och kryptovalutan bitcoin ses av fler som ett sätt att bevara värde och skydda sig mot inflation, påpekar Rickard Nordin. Han är idag partiets talesperson i klimat- och energifrågor men verkar har fastnat för kryptovalutan, trots den energi som framställningen av en sådan slukar. I mars bedömdes bitcoin-miningen använda mellan 171 och 176 TWh el per år globalt, enligt Naturvårdsverket. Det kan jämföras med att hela Sverige under 2024 förbrukade 136 TWh el.
Men Rickard Nordin lyfter att bitcoin redan används som betalningsmedel i flera länder, särskilt där inflationen är hög eller valutan är osäker.
”Det är också ett viktigt sätt för frihetskämpar att hantera betalningar när man befinner sig under auktoritära regimers förtryck”, skriver han till finansminister Elisabeth Svantesson efter att ha gästat Bitcoinpodden.
Naturligt även för Sverige
Rickard Nordin skriver också att flera länder just nu diskuterar om bitcoin borde ingå i deras statliga valutareserver. Därför ser han det som naturligt att även Sverige tittar på frågan. Han pekar på vissa delstater och nationella politiker i USA föreslagit att bitcoin kan fungera som en strategisk tillgång, särskilt i en tid av ökad oro i världen. Många ser bitcoin som ett alternativ till guld eftersom det har liknande egenskaper, menar han.
För att det inte ska kosta staten något skulle ett sätt att bygga upp bitcoin-reserven vara att behålla de bitcoin som beslagtas av polisen och Tullverket. Så har USA gjort, hävdar Rickard Nordin, och på så sätt samlat på sig stora mängder av kryptovalutan – utan att behöva köpa den.
Afv har sökt Elisabeth Svantesson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.