Ny styrelse och granskningsman i TMGI

TMG International tog ett steg närmare räddningen på tisdagen. Bolagets akieägare valde en ny styrelse som nu snabbt måste se till att få in nytt kapital. Samtidigt kallas en minoritetsrevisor och särskild granskningsman in för att gå igenom turerna i bolaget de senaste åren.

TMG Internationals tre extra bolagsstämmor avlöste varandra i snabb takt under tisdagseftermiddagen. Bolagets advokat och styrelseledamot Kent Hägglund på DLA Nordic höll i klubban men i övrigt var det tunnsått med representanter för den gamla styrelsen.

Frågan om att kalla in en minoritetsrevisor och granskningsman godkändes av stämman. Däremot är det oklart vilka dessa blir. Efter diskussion valde stämman att inte ta ställning till förslaget att advokat Mats Björkman på Setterwalls blir granskningsman. Formellt utses revisor och granskningsman av länsstyrelsen.

Stämma nummer två beslöt att höja taket för aktiekapitalet till drygt 223 miljoner aktier, vilket är nödvändigt för att konvertera de utestående konvertibelskulderna till aktier. Utspädningen för befintliga aktieägare blir som väntat mycket stor.

De luttrade TMGI-ägarna ser dock ut att få möjlighet att gå in med nytt kapital i en kommande nyemission, enligt bolagets finansiella rådgivare Corporate Advice & Research.

Stämma nummer tre valde att stödja förslaget till ny styrelse vilket innebär att fem av sex ledamöter byts ut. Ny ordförande blir Erik Hartvig-Larsen.

TMGI:s grundare och storägare Jostein Eikeland fanns inte på plats, trots att han enligt de senaste uppgifterna kontrollerar 18 procent av bolaget. Jostein Eikelands och hans bolag Estatias finansiella situation är fortfarande intressant för TMGI i och med att bolaget har rätt att återkalla köpet av polska NTP från Estatia. Detta är en av de historiska transaktioner som nu ska granskas.

TMGI:s vd Petter Wessel Björnstad grillades av ägaren Simon Mace, som har drivit kravet på en extern granskning av bolagets affärer, och Aktiespararnas representant Björn Magnusson.

Kritik riktades bland annat mot bristande kommunikation från bolaget och det faktum att tidigare stämmobeslut inte har genomförts. Det gäller bland annat den due diligence av NTP-affären som behövs för att aktieägarna ska kunna ta ställning till om affären ska gå igenom eller ej.

Petter Wessel Björnstad gav en bild av ett bolag som inte fungerat normalt på mycket länge på grund av kapitalbristen. Även den utspridda och begränsade ledningsgruppen i bolaget sågs som ett problem och beskrevs som “anorektisk”.

Under den turbulenta perioden ska bolaget dock inte ha förlorat några kunder även om de levererade volymerna har blivit mindre än planerat.

På Simon Maces fråga om vd inte borde ställa sin plats till förfogande svarade Björnstad att han har mer att ge men att den saken avgörs av styrelsen.

Nya ordföranden Erik Hartvig-Larsen förklarade efter stämman att ledningen behöver stärkas och att samtliga poster kommer att ses över. Han kunde dock inte ge något besked i vd-frågan.

När det gäller möjligheten att ta in nytt kapital genom en nyemission finns redan ett presentationsmaterial framtaget. Målet är att få in mellan 80 och 120 miljoner kronor. Det är dock oklart till vilken kurs nyemissionen kommer att ske. Utan nya pengar faller hela den finansiella rekonstruktionen.

TMGI:s aktie handlades till 1,20 kronor vid stängningen på NGM-börsen på tisdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.