Ny skattereform missgynnar riskkapitalet
Skattefriheten som planeras gäller inte investerarna till fonder som arbetar med kommanditbolag som ägarform. Bolagsformen berör svenskt riskkapital för över 10 miljarder kronor i ett femtontal konstellationer. Denna vecka går remisstiden ut.
Kritiken mot att utredaren Klas Herrlin “bortsett” från kommanditbolagen är massiv.
”Förslaget är självfallet olyckligt. När de nu missgynnas skattemässigt förstörs förutsättningarna för dem på den svenska marknaden. Det är ett högt pris att betala för att alla andra ska få skattefrihet”, säger Lennart Grabe på Industriförbundet.
För riskkapitalbranschen som helhet är utredarens förslag kring nya företagsbeskattning (SOU 2001:11) efterlängtad.
I betänkandet föreslås:
– att beskattning av kapitalvinster på så kallade näringsbetingande andelar, till exempel aktier onoterade bolag, ska avskaffas helt. Gränsen för vad som är näringsbetingande sättsvid 10 procents ägande när det gäller noterade aktier.
– att avdragsrätten för förluster på näringsbetingande andelar slopas.
Det blir lättare att bygga upp företag med svenskt ägande som bas. Den sätter exempelvis definitivt punkt för Telias skatteplanering av försäljningen av katalogbolaget Eniro via ett holländskt holdingbolag, eller Volvos avancerade skattetrick med Volvo Personvagnar under 1990-talet. Svensk skattelagstiftning harmoniseras med EU. Förändringen föreslås träda i kraft från och med 1 januari 2002.
Men av någon anledning valde utredaren att exkludera ägarna till kommanditbolagen från skattefriheten. Därtill försvinner även rätten för kommanditbolagen att dra av för förluster. Skatten blir assymetrisk.
Kommanditbolag är en både sund och uppskattad företagsform, menar förespråkarna från Industriförbundet och Svenska Riskkapitalföreningen. Orsaken är att det möjliggör assymterisk vinstdelning mellan de olika delägarna. Därmed blir det möjligt för ett så kallat managementbolag, som driver själva fonden, att agera huvudkoordinator och komplementär med större ersättning än övriga fondandelsägare.
Redan idag åtnjuter vissa yper av investeringsgrupper, som wxempelvis AP-Fonderna, skattefrihet när de investerar i fonder som driver sina bolag i kommanditbolagsform. Men skattefriheten gäller varken utländska placerare, vanliga aktiebolag eller privatpersoner. Med de nya reglerna blir det även framöver omöjligt att locka den här typen av kapital till fonder.
”Vi arbetar aktivt med att få utredaren att inse att förslaget måste förändras. Jag tror att utredaren är rädd för att skattefriheten ska leda till skatteflykt från privatpersoner men det går ju lätt att kontrollera, skatten betalas ju av investerarna och inte av kommanditbolaget, säger Jan Sundberg, ordförande i svenska Riskkapitalföreningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.