Ny Scaniaägare alltmer troligt
När Volkswagens koncernchef Ferdinand Piech möter aktieägarna på torsdag den 7 juni på bolagsstämman i Hamburg finns det anledning för aktieägarna i Volvo, Scania och Investor att följa tillställningen noga.
Sedan VW klev in som storägare i Scania i mars 2000 har framtidsutsikterna för Scanias ägarbild förändrats ordentligt:
1. I dag är det mer sannolikt att VWs aktier i Scania säljs vidare till en tredje lastbilstillverkare än att VW lägger ett bud på hela bolaget.
2. Det är också mer sannolikt att Volvo säljer sina Scaniaaktier vidare till denna tredje part än att Volvo ”svälts” ut och tvingas sälja sina Scaniaaktier till VW till underpris.
Bland möjliga köpare utpekas tyska MAN och italienska Fiat, även om EU kan ha synpunkter på vissa delmarknader. Andra köpare är amerikanska Paccar eller japanska Toyota.
I potten ligger Scaniaaktier för flera tiotals miljarder kronor. VW äger 19 procent av kapitalet och 34 procent av rösterna. Aktieposten köptes för 34 miljarder – 370 kronor per aktie – av Investor, sedan EU-kommissionen satt stopp för Volvos förvärv av konkurrenten. Investor hade dessförinnan accepterat 315 kronor av Volvo. Volvo köpte istället Renault med amerikanska Mack.
EU kräver att Volvo säljer sina aktier – motsvarande 45 procent av kapitalet och 33 procent av rösterna i Scania – före utgången av 2003. Volvo har betalat 266 kronor per aktie. En rimlig skattning är att Volvo vill ha drygt 300 kronor per aktie för att sälja dem till VW, något denne hittills inte velat betala. På börsen pendlar Scanias aktiekurs mellan 205 och 230 kronor.
För Ferdinand Piech är problemen betydligt större än vilken prislapp som han ska betala för att köpa Volvos aktiepost i Scania. Just nu ifrågasätts han roll som koncernchef i VW överhuvudtaget.
Hittills har VW-chefen kunnat stödja sig på den tyska lag som förhindrar någon aktieägare från att rösta för mer än 20 procent av kapitalet och som därmed effektivt förhindrar ett fientligt uppköp av VW. Den ägarandelen har delstaten Neidersachsen som hittills varit mer fokuserad på arbetstillfällen än aktieägarvärde.
I onsdags natt satte EU-kommissionen till slut punkt för denna ”Volkswagenlag”. I ett nytt EU-direktiv ska det bli definitivt stopp för giftpiller som förhindrar övertagande, så vida de inte är beslutade av samtliga aktieägarna. Det nya direktivet träder i kraft från och med 2005.
Problemet är att Ferdinand Piech och Neidersachsen så väl behöver sitt giftpiller. VW är lågt värderat, detta trots att aktien stigit med cirka 40 procent sedan förra året och nu pendlar kring 60 euro. Men BMW har fortfarande ett högre marknadsvärde, trots att VW gör fem gånger så många bilar.
Ferdinand Piech har gjort tydliga försök att få upp aktiekursen det senaste året – bland annat genom återköpsprogram. Men VW återköpsprogram har varit speciella eftersom det bland annat inte gällt de röstsvaga preferensaktierna, som de flesta utländska investerare äger.
För att försäkra sig om fortsatt skydd från fientligt sinnande budgivare – bland de utpekade finns amerikanska Ford – har det inför stämman tagits fram planer på att göra en nyemission, bygga upp ett korsägande med en vänligt sinnad intressent eller till och med att separatnotera den lönsamma biltillverkaren Audi. Kritiken från välrenommerade tidningar som Wall Street Journal, aktieanalytiker och aktieägare har vuxit i takt med att kreativiteten ökat. På morgondagens stämma väntas olika aktieägargrupper bland annat framföra kritik mot planerna på ännu ett orättvist återköpsprogram.
Ferdinand Piech strategi att växa genom förvärv av Seat i Spanien samt Rolls-Royce och Bentley i Storbritannien har inte heller det förändrat bilden. Allt är ju egentligen bara ett skådespel för att dölja att VW helt enkelt inte har den lönsamhet som krävs. Fjolårets vinstmarginal före skatt hamnade förra året på 4,5 procent, långt under målet 6,5 procent. Renaults marginal låg som jämförelse på 5 procent och BMWs på 8 procent.
Det är i detta perspektiv som det dyra förvärvet av Scania-aktier börjat halta ordentligt. Scanias VD Leif Östling har själv sagt att det inte finns några synergier att tala om och Ferdinand Piech har å sin sida sagt att han vill köpa ytterligare en lastbilstillverkare.
På en pressträff i mars lovade Ferdinand Piech att VWs lastbilsaffär med Scania ska vara löst inom ett år. Det är logiskt. Ferdinand Piech fyller 65 nästa sommar och väntas då avgå som koncernchef. Frågan blir då om efterträdaren går i Piech fotspår eller svänger 180 grader. Klart är att sannolikheten för en strategiomläggning ökat ordentligt under våren 2001.
En ny chef väljer sannolikt att sälja Scaniaaktier vidare. I ett sådant scenario är det enkelt att se Volvo och VW som gemensamma säljare. En sammanhållen aktiepost lär betinga ett högre pris än om aktierna säljs var för sig vid olika tillfällen.
Det vet förstås både Leif Johansson och Ferdinand Piech. För aktieägarna i Scania och Volvo finns ingen anledning att vara orolig. Snarare tvärt om. Scania-aktien handlades till 205 kr på onsdagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.