Ny regler i USA – vips blev svenska aktier dyrare

Generösare amerikanska goodwillregler höjer USA-bolagens vinster och sänker värderingen. Över en natt framstår svenska aktier som dyrare och mindre attraktiva.

Med dagens rapport från aluminiumjätten Alcoa går inte bara startskottet för den amerikanska rapportfloden utan också för de nya reglerna som säger att USA-bolagen inte längre behöver skriva av förvärvad goodwill över resultatet.

Ändringen har stora effekter på de redovisade resultaten och framkallar flera farliga synvillor som ställer amerikanska bolag i väsentligt bättre dager. Konsekvensen blir att svenska företag med goodwillavskrivningar framstår som sämre.

Synvilla 1: Placerare som bara studerar sista raden i de amerikanska bolagens resultaträkningar drar felaktigt slutsatsen att bolagen går betydligt bättre än de verkligen gör. Effekten är stor. First Call, som sammanställer analytikernas prognoser över de 500 största amerikanska bolagen, har uppskattat att marknaden förväntar sig en vinstnedgång med 8,6 procent för det första kvartalet jämfört med i fjol. Egentligen motsvarar det en nedgång med 15 procent justerat för den förändrade redovisningsprincipen.

Synvilla 2: Goodwillstinna bolag som Assa Abloy, Gambro, Getinge, Securitas, Swedish Match och Volvo ser sämre ut när redovisningsdata jämförs med amerikanska konkurrenter. Det gäller allt från vinstmarginaler i branschjämförelser till vinst per aktie och vinsttillväxt.

Även svenska bolag som vuxit organiskt och inte gjort förvärv som skapat goodwill missgynnas i jämförelse med amerikanska bolag som tidigare gjort stora goodwillavskrivningar.

Synvilla 3: I kampen om placerarnas kapital riskerar svenska bolag att hamna på efterkälken. Med högre redovisade amerikanska vinster ser plötsligt svenska aktier dyrare ut i jämförelse. Med de gamla redovisningsreglerna betalas till exempel Swedish Match-konkurrenten Philip Morris till 14 gånger fjolårets vinst. Med de nya reglerna sjunker priset till tolv gånger. Swedish Match som i sin svenska redovisning inte får göra samma operation ser relativt dyrare ut. Den svenska tobaksjätten tillhör de som skulle tjäna mest på att få använda de nya reglerna. I fjol skrevs goodwill på drygt 300 miljoner kronor av. Med de nya amerikanska reglerna hade bolaget fått se prislappen sjunka från 20 till 16 gånger vinsten.

Av tabellen framgår att Securitas värdering enligt samma princip skulle ha sjunkit från 64 till 34 och Assa Abloys från 51 till 36. Andra förlorare är Gambro och Volvo som årligen tvingas skriva av goodwill i miljardklassen. Konkurrenterna Baxter och Paccar har dock ganska små goodwillavskrivningar.

Om placerarna är villiga att lägga ned tid på att se igenom skillnaderna i redovisning och lägger intresset på företagens kassaflöden är problemet litet. Men att värdera bolagen utifrån den redovisade vinsten, p/e-tal, är fortfarande populärt för sin lättförstålighet. Och just därför lär det få effekter på aktiekurserna.

Goodwillfakta: Goodwill är den del av köpeskillingen som överstiger det förvärvade egna kapitalet justerat för dolda tillgångar. I svenska företag ska goodwill tas upp i balansräkningen och i normala fall skrivas av på maximalt 20 år. Enligt nya amerikanska regler behöver goodwill inte längre skrivas av. I stället ska en årlig värdering göras av goodwillvärdet. Nedskrivningar ska göras vid avvikelser mot anskaffningsvärdet. I flera europeiska länder accepteras att goodwill skrivs ned mot eget kapital direkt vid förvärvet.

Tabell USA-bolagen och de svenska konkurrenterna P/e-tal 2001 Gamla regler Nya USA-regler Swedish Match 20 16 Philip Morris 14 12

Gambro Neg 30 Baxter 33 32

Getinge 19 15 Invacare 35 28

Securitas 64 34 Assa Abloy 51 36 Wackenhut*) 29 22

SCA 14 12 Bowater 39 29

*) Avser 2000

Tabellen visar några exempel hur p/e-talet skulle förändrats om amerikanska bolag fått använda de nya reglerna för goodwillavskrivningar i fjol. Effekten för några svenska konkurrenter om motsvarande redovisning skulle varit tillåten i Sverige har lagts in som jämförelse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.