Ny rapport varnar för batteribubbla – fem gånger större utbud än efterfrågan

De batterifabriker som byggs runt om i världen kommer att kunna producera långt fler celler än vad den globala ekonomin behöver, varnar BloombergNEF i en ny rapport. Redan i slutet av 2025 kommer utbudet vara fem gånger större än efterfrågan.
Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
Northvolt riskerar att möta hård konkurrens och ett utbud som är större än efterfrågan, skriver Bloomberg.

Efterfrågan på litiumjonceller växer snabbt och drivs av att biltillverkare elektrifierar sina flottor och elbolag installerar stora batterier för att stabilisera elnätet. Men tillverkare har aviserat så många nya fabriker att kapaciteten kommer att överstiga efterfrågan under resten av decenniet, enligt BloombergNEF.

I slutet av 2025 kommer den globala batteriindustrin att kunna producera mer än fem gånger så många celler som världen kommer att behöva det året, förutspår BNEF i sin senaste Electric Vehicle Outlook.

“Detta är goda nyheter för biltillverkare och köpare av elfordon, men innebär en utmanande tid framöver för nya aktörer inom batteriindustrin”, står det i rapporten.

Batterier laddade med subventioner

Överutbudet är som mest akut i Kina, där tillverkningskapaciteten kommer att överstiga den årliga batteriefterfrågan med minst 400% under resten av decenniet. Det är också ett problem i USA, där president Joe Biden har gjort uppbyggnaden av en inhemsk batteriförsörjningskedja till en av sina främsta klimat- och industriprioriteringar. Bloomberg rapporterar att administrationen erbjöd Ford ett villkorligt lån på 9,2 miljarder dollar förra året för att bygga tre batterifabriker.

Europa står också inför ett överflöd av batterikapacitet, enligt Bloomberg, men regeringar driver på för mer. Den svenska batteritillverkaren  Northvolt har en fabrik under uppförande i Tyskland, men landets ekonomiminister Robert Habeck lobbar redan för att företaget ska bygga ytterligare en.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.