Ny fusionsvåg i mäklarbranschen
JP Nordiska har efter köpet av Matteus minskat antalet anställda från 380 till 225 personer. Några ytterligare besparingar av betydelse finns inte att göra. JP Nordiska kan inte krympa mer med nuvarande utbud av tjänster och produkter.
Genom köpet av Matteus, som slutfördes per årsskiftet, fick Nordiska en bankoktroj som genererar ränteintäkter. Men intäkterna från privatpersoner sjunker i hop.
“Där går det inte ihop sig längre”, säger Peter Melbi.
Hur många färre aktörer ska det bli? “Den nisch som består av privatpersoner och som vi befinner oss i just nu, även om vi successivt minskar beroendet av den, där är det alldeles uppenbart för många aktörer. Men något svar i siffror kan jag inte ge.”
Hur mycket kraft har ni för att delta i konsolideringen? “Vi är väldigt muskulösa. Vi har över 500 miljoner kronor i eget kapital och vi redovisar svarta siffror vilket gör att det egna kapitalet inte minskar. Vi har dessutom förmånen att vara ett noterat bolag vilket gör att vi kan betala med egna aktier. Samtidigt vet vi hur en fusion går till idag.”
Vad händer rent konkret? “Alla pratar med alla. Det går inte att lämna någon sten ovänd. Vi ägnar en del tid åt det här. Någonstans på vägen ska väl det ge resultat.”
Christer Villard på Aragon, delar marknadssynen.
“Det är klart att det pressar lönsamheten ytterligare, så enkelt är det. Den aktiesparande allmänhetens förtroende för den svenska aktiebörsen ökar ju inte genom att det ser ut som det gör med Ericssons rapport, rimligt uttryckt”, säger Aragons VD Christer Villard.
Christer Villard har tidigare hävdat att aktörerna på finansmarknaden är för många. Trots Aragons samgående med isländska Kaupthing och Matteus samgående med Nordiska står han fast vid det.
“Om man ska bibehålla det tjänsteutbud vi har inom de sektorer vi är så finns det inget mer att göra. Det är ungefär som att sälja glass när det regnar. Du kan inte göra något åt regnet, du kan möjligtvis sluta sälja glass. Men det är inget alternativ.”
En volatil, slagig marknad kan ge upphov till vinster från handel i det egna aktielagret (trading). Men trading kan inte uppväga det intäktsbortfall som uppstår när privatspararna flyr.
“Nej, det är en sådan gräslig volatilitet vilket gör att även om tradingavdelningar kan tjäna hyggligt med pengar i en volatil marknad så är det förfärligt många faktorer som är svåra att förutse”, säger Christer Villard.
Den stora boven i dramat är just Ericssons senaste rapport som raserade många framtidsförhoppningar.
“Ericssoneffekten är väldigt mycket av psykologisk art. Därför betyder den väldigt mycket. Även om det finns andra branscher som gått väldigt bra så glöms det bort. Den psykologiska effekten av Ericsson är väldigt väldigt stor”, säger Christer Villard.
Johan Anderson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.