Ny bok lyfter fram mentorn
Både för människor på väg in i karriären och för personer med sikte på de riktigt höga chefspositionerna har det blivit vanligare att ta hjälp av en mentor, tycker Gunilla Arhén, vd på chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam och Affärsvärldens karriärrådgivare. Och tillägger att det är inget annat än en demokratisk seger.
– Mentorskap har alltid funnits. Men tidigare var det en begränsad krets som hade glädje av det, eftersom klassamhället såg ut som det gjorde. För länge sedan blev ägare och chefer i stora företag mentorer till sina vänners barn, medan den stora massan satt fast och inte kunde få råd om hur man fick bättre arbete, eller skapade ett företag.
I dag kan de flesta hitta en erfaren person som kan ge värdefulla råd – och känna att det är helt okej att fråga honom eller henne. Men det är viktigt att få en mentor som ligger på rätt nivå.
– Jag har mött så många som vill ha så väldigt kvalificerade mentorer. Om du till exempel är ute och söker jobb behöver det inte vara någon som är högsta toppchef, väldigt upptagen och dessutom inte har varit i din situation på länge.
Man kan förstå varför det är bra att ha en mentor. Men var är fördelen med att vara mentor, måste inte han eller hon antingen vara altruist eller gilla egotrippen i att vara förebild?
– Jag tror att båda de bitarna kan finnas med. Men det jag oftast möter är att personer väljer att vara mentorer för att det är utvecklande att ta del av en yngre persons problem, kanske lära sig om en annan bransch, eller få idéer om hur man kan utveckla sitt eget företag och sina medarbetare.
– Dessutom måste en mentor tycka att det är berikande och roligt att se andra människor utvecklas och lyckas nå sina mål.
En mentor är inte bara en person som kan dela med sig av egna erfarenheter av konkret problemlösning. Han eller hon kan också hindra sin adept från att ta onödiga felsteg i karriären.
– En mentor kan inte minst lära ut spelets regler. Om man är så öppet kritisk som jag själv var i början av min karriär, tyckte att alla andra var så korkade och att chefen bara jamsade med… Inte för att en mentor ska sätta munkavle på sin adept. Men det kan vara smidigt att anpassa sig till en given miljö och det kan en mentor hjälpa till med.
Att ha en mentor kan vara ett bra sätt att etablera kontakt med personer med makt.
– Det kan absolut vara en bra karriärväg på många sätt, säger Gunilla Arhén.
Själv har hon haft flera mentorer som haft stor betydelse för hennes karriär. Utan Bertil E Olsson – grundare av Bertil Olssons revisionsbyrå, numera Ernst & Young, och en man med ett enastående kontaktnät i näringslivet – hade hennes senaste bok, som bygger på 20 års erfarenheter från Ruter Dams mentorprogram, kanske aldrig skrivits. Han var nämligen “fullständigt avgörande för bildandet av Ruter Dam”, berättar Gunilla Arhén.
____________________
Så blir du en vinnare med rätt mentor
Rätt nivå. Är du i början av din karriär, eller ny på en hög chefspost? Om du är på jakt efter ditt första jobb kanske du inte ska satsa på att få en börsbolagschef som mentor. En person som ligger tio år före dig i karriären brukar vara rätt.
Intern eller extern. Du kan hitta en mentor på ditt företag, kanske genom ett strukturerat mentorprogram, men du kan vara mer öppen inför en mentor i ett annat företag, eller kanske i en annan bransch som du siktar på att byta till.
Guide. Be din mentor om hennes/hans syn på konflikter och maktspel. Det kan rädda dig från onödiga felsteg.
Karriärstege. Många mentorer har en sådan maktställning att deras ord väger tungt vid nyrekryteringar.
Effektiv tid. Ta inte upp frågor på en hög och abstrakt nivå bara för att imponera. Mentorn och du ska tala om dina konkreta problem i din arbetsvardag. Fråga också mentorn om hans/hennes mål med mentorskapet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.