Nvidia nu världens mest värdefulla bolag

Amerikanska chipjätten Nvidia har gått om Microsoft som världens mest värdefulla börsnoterade bolag, rapporterar CNBC.
Nvidia nu världens mest värdefulla bolag - Nvidia
Nvidias VD Jensen Huang. AP Photo/Eric Risberg

Milstolpen uppnåddes under tisdagen när Nvidia-aktien steg 3,6 procent, vilket gav ett börsvärde på 3,34 biljoner dollar. Microsoft värderas till 3,32 biljoner dollar.

Nvidia har i spåren av AI-hajpen rusat rejält, och är upp 170 procent i år. Bolaget passerade 3 biljoner dollar-strecket tidigare denna månad och gick då om tidigare ettan Apple, vars marknadsvärde nu uppgår till 3,29 biljoner dollar.

Nvidia grundades 1991 och var initialt ett hårdvarubolag som sålde chip för att spelare skulle kunna köra 3D-titlar. Företaget har också utvecklat chip för kryptovalutagrävning och spelabonnemang i molnet. Men den stora värderusningen har skett i samband med bolagets framfart som ledande leverantör av AI-chip för datacenters, en marknad som man idag kontrollerar till cirka 80 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABAX