Nu tar försäljningen fart

Fortsatta tecken på återhämtning och bra orderingång inom maskritare bådar gott för Mycronic. Aktien är fortsatt köpvärd.

Vårens vinnarkategori på börsen är småbolagen, som rusat dubbelt upp jämfört med övriga börsen. En av vinnarna är teknikbolaget Mycronic (tidigare Micronic Mydata) med en uppgång på drygt 40 procent sedan årsskiftet. Vår riktkurs på 19 kronor passerades under våren. Förutom att aktien nu har rekylerat ner 10 procent stundar även extrautdelningen på 2,5 kronor per aktie i juli. Det gör det intressant att kliva på aktien igen.

Minst lika viktigt är att de tecken på återhämtning som syntes under fjärde kvartalet har fortsatt i år. Den tidigare torkan inom affärsområdet mönsterritare ser ut att vara över, då bolaget annonserade en maskritarorder i mars och ytterligare två i början av april. Årets tre order är lika många som bolaget fått de senaste 2,5 åren. Uppskattningsvis är dessa order totalt värda en bit över 100 miljoner kronor.

Värt att notera är att försäljningen inom affärsområdet mönsterritare under första kvartalet i sin helhet kom från eftermarknaden, precis som i fjol. Trots det kan affärsområdet uppvisa en positiv rörelsemarginal det senaste året, vilket är starkt. Den historiskt svajiga resultatutvecklingen ser ut att ha dämpats betydligt. Över hälften av Mycronics totala omsättning härrör från eftermarknaden, som är en stabil men inte särskilt snabbväxande affär.

Även bolagets andra affärsområde, ytmontering, bekräftade att den högre aktivitetsnivån som inleddes under fjärde kvartalet ser ut att fortsätta. Orderingång och försäljning ökade med 15 respektive 13 procent i årstakt under första kvartalet. Ledningen bedömer dock att det fortfarande finns en viss osäkerhet vad gäller den globala efterfrågan på ytmonteringsutrustning.

Långsiktigt väntas elektronikindustrin växa med cirka 4 procent per år. Denna tillväxt ökar efterfrågan på halvledare och i sin tur ytmonteringsutrustning. Normalt släpar efterfrågan för utrustning två-tre kvartal, vilket pekar på en ökad efterfrågan nu givet att tillväxten inom elektronikindustrin vände upp under slutet av fjolåret.

Mycronics prognos för innevarande år är en omsättning på 1 150 till 1 250 miljoner kronor. Prognosen är i vår bedömning ganska konservativ, särskilt med tre relativt färska maskritarorder i bagaget. Dessutom missade bolaget prognosen ganska grovt förra året, vilket vd Lena Olving sannolikt vill undvika att göra igen.

På medellång sikt, enligt bolaget 3–7 år, är målet att fördubbla omsättningen till 2 miljarder kronor med en genomsnittlig rörelsemarginal på minst 10 procent över en konjunkturcykel. Beroende på tidshorisont är det ett aggressivt tillväxtmål som vi bedömer kräver förvärv, eftersom ingen av delmarknaderna växer särskilt snabbt. Koncernens stinna nettokassa på 464 miljoner kronor räcker till både extrautdelningen på 245 miljoner kronor i sommar och kompletterande förvärv.

Lönsamhetsmålet på 10 procent är dock inte särskilt offensivt. De senaste årens besparingar har minskat framför allt utvecklingskostnaderna som nu motsvarar cirka 17 procent av omsättningen, mot tidigare nivåer över 20 procent. Mycronic uppvisar nu en positiv marginal även utan försäljning av maskritare. Likaså visade affärsområdet ytmontering en marginal på goda 8 procent under första kvartalet trots att den marknaden knappt har påbörjat återhämtningen.

Med tre order på maskritare och tecken på ökad aktivitet har vi justerat upp vår prognos för 2014. Ett p/e-tal på 15 respektive 13 för 2014 och 2015 kanske inte utstrålar billigt givet den historiskt volatila resultatutvecklingen. Mycket talar dock för att resultatet kommer svänga mindre framöver. Om vi tar hänsyn till den stora nettokassan så landar ev/ebit på 9 respektive 8, vilket är relativt attraktivt. Vi köper med riktkursen 21 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF