Cum-ex
Nu startar rättegången om ”Europas största svindel”
Det är vid domstolen i Bonn i västra Tyskland som två brittiska tidigare bankmän ställs till svars med början på onsdagen. De anklagas för 33 fall av skattefusk, som innebar att tyska staten enligt åklagaren berövades motsvarande 5 miljarder kronor, med början 2006.
Britterna, som var anställda vid Hypovereinsbank, är både åtalade och medverkar som vittnen i målet. Genom att samarbeta hoppas de helt undvika eller få ett mildare straff, som annars kan bli upp till tio års fängelse.
Den stora svindeln med så kallade cum-ex-affärer utgjorde ett avancerat upplägg där de inblandade lyckades “få tillbaka” skatt på aktieutdelning, utan att de ägde aktierna när utdelningarna ägde rum.
Många miljarder
Ett internationellt reporternätverk, samordnat av tyska redaktionen Correctiv, och där TT och SVT deltog från Sverige, visade i fjol att svindlerierna ägt rum på många håll i Europa och att de sannolikt har kostat europeiska skattebetalare hisnande belopp. Enbart i Tyskland har förlusterna uppskattats till omkring 75 miljarder kronor, i Danmark 18 miljarder.
TT kunde visa att några av de misstänkta bedragare som fått ut pengar från Danmark också har kommit över minst 64 miljoner kronor, troligen mer, av svenska skattebetalares pengar. De båda åtalade ingick i samma krets som tros ha svindlat både danska och svenska skattemyndigheter. Den aktuella rättegången gäller dock enbart upplägget mot Tyskland.
100 åtalade
Avsevärt fler rättegångar väntar sannolikt. Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har omkring 100 människor nu åtalats, bland dem bankanställda, aktiemäklare, jurister och finansiella rådgivare. Bland dem finns den kände tyske skattejuristen Hanno Berger, som beskrivits som hjärnan bakom allt. Han förnekar brott.
Det kryphål som möjliggjorde cum-ex-affärer täpptes till i Tyskland 2012. De utpekade svindlarna drog då vidare till andra länder, som Danmark och Sverige, som inte förvarnades.
Även den svenska storbanken SEB figurerar i en av utredningarna, men det har åtminstone hittills inte fått något rättsligt efterspel. SEB har förnekat att man skulle ha gjort något brottsligt.
Deutsche Bank, australiska Macquarie och spanska Santander hör till de många banker som är indragna i svindeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.