Nu råder baisse på börsen
Swedbank ledde banksektorn lägre efter beskedet om en andra nyemission samtidigt som den nyväckta konjunkturoron dämpade cykliskt.
– Det är surt efter att fredagens Michigan-index blev svagare än väntat vilket speglade över på Asien samtidigt som kinesiska bolagsrapporter och BNP i Japan inte var så bra som man hade väntat sig. Vi har haft stora uppgångar och det är naturligt att sämre nyheter utlöser en period med svagare utveckling, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 12.25 var OMXS30 2,0 procent lägre till noteringen 859,4. Omsättningen uppgick till 5,2 miljarder kronor.
Swedbank A föll 5,3 procent till 62:50 kronor. Banken meddelade under morgonen att det genomför en garanterad företrädesrättsemission om 15 miljarder kronor. Motivet till emissionen är att stärka förmågan att genomföra bankens strategi och skapa flexibilitet. Emissionen ska även bland annat påskynda Swedbanks återgång till oberoende finansiering på konkurrenskraftiga villkor och därmed på sikt göra sig oberoende av det statliga garantiprogrammet.
– Aktien har gått upp så pass mycket de senaste månaderna att den nått en nivå som gjort det möjligt att göra detta utan att utspädningen blir alltför stor. Nu begränsar det sig till ett par procents utspädning av eget kapital, säger Henrik Schmidt, bankanalytiker på Keefe, Bruyette & Woods i London, till Nyhetsbyrån Direkt.
Övriga banksektorn drogs med i fallet. SEB A sjönk 4,4 procent till 43:70 kronor, SHB A tappade 2,6 procent till 167:50 kronor och Nordea var 2,8 procent lägre till 66:60 kronor.
Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna handlades ned i likhet med utvecklingen i Europahandeln. Den tidigare konjunkturoptimismen har dämpats efter den oväntade nedgången i detaljhandeln i USA under torsdagen vilket följdes av ett svagt Michigan Index i fredags. Från Japan har det också kommit BNP-siffror under natten som visserligen visade på tillväxt men där den större delen av uppgången kom från aktiv regeringspolitik.
Sandvik tappade 3,2 procent till 68:75 kronor och Atlas Copco A var 2,0 procent lägre till 84:50 kronor och SKF B förlorade 1,9 procent till 105:75 kronor.
Volvo B backade 3,1 procent till 56:25 kronor. Dagens Industri skrev i helgens utgåva att AB Volvo kan komma att investera uppemot 2 miljarder kronor i Volvo Personvagnar, med hänvisning till en insatt källa.
Lundin Petroleum var 2,7 procent ned till 65:30 kronor och Boliden backade 4,8 procent till 75:25 kronor. WTI-oljan har handlats under 66 dollar fatet och även basmetallmarknaden visade större prisfall. Koppar och zink med leverans om tre månader sjönk 3,2 respektive 3,0 procent på LME.
H&M B backade 1,9 procent till 406 kronor tyngd av att försäljningen i jämförbara butiker minskade med 3 procent i juli. Den totala försäljningen steg med 7 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle minska med 0,5 procent och att den totala försäljningen skulle vara upp med 9,0 procent.
Loomis B avancerade 1,9 procent till 66:75 kronor. Dagens Industri skrev i en analys i måndagens upplaga att värderingen är låg och den kursnedgång som följde på rapporten ska ses som ett köpläge.
Nibe B var 2,4 procent högre till 64:75 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Nibe till 70 kronor från tidigare 65 kronor men med upprepad rekommendation behåll.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.