Nu måste Ericsson upp till bevis

Imorgon kommer Ericssons delårsrapport som kommer att avgöra börsklimatet den närmaste tiden. Gårdagens ras i Ericsson ökar nervositeten ytterligare. Vad investerarna nu behöver är klara besked om strategin för mobiltelefonin och positiva signaler om mobilsystemes utveckling.

Spänningen inför fredagens rapport, som publiceras klockan 08.00, har skruvats upp i takt med att förväntningarna justerats ned. Det som för några veckor sedan handlade om oro för försäljning av mobiltelefoner har de senaste dagarna allt mer börjat handla om risken för uteblivna stororders på 3G-system från finansiellt pressade teleoperatörer.

Aktiekurserna för Nokia, Motorola och Lucent har sjunkit med 30-40 procent den senaste månaden. Efter onsdagens kursfall på över 7 procent har Ericsson-aktien backat med över 25 procent under samma period.

För att Ericssons rapport ska överraska positivt krävs besked från VD Kurt Hellström på fyra frågor.

Hur utvecklas förlusterna för mobiltelefonerna? Förlusten förväntas ligga på cirka 3,7 miljarder kronor för det tredje kvartalet, enligt prognosinstutet SME. Förlusten på helåret väntas hamna på 7,7 miljarder. Utfallet har förvärrats som en följd av den rådande komponentbristen och styrs i viss mån av Ericsson eftersom resultatet även påverkas av lagernedskrivningar. Frågan blir när Ericsson räknar med att kunna redovisa ett positivt rörelseresultat igen. De flesta analytiker tror att det sker under det andra kvartalet 2001.

Lika viktig är Ericssons prognos över sålda mobiltelefoner. Enligt en prognos från Dataquest nådde Ericsson en marknadsandel på 10,3 procent under det andra kvartalet. Motorolas marknadsandel hamnade på 15,6 procent medan Nokia hade en marknadsandel på 27,5 procent.

Motorola sänkte förra veckan prognosen för den globala mobiltelefonmarknaden till 410-420 miljoner telefoner. Philips sänkte under tisdagen sin prognos till 400 miljoner sålda enheter. Ericssons egen prognos har legat på 400-440 miljoner sålda telefoner. Nedjusterade försäljningsprognoser för branschen betyder överutbud och prispress.

Nästa år räknar Motorola med att världsmarknaden växer med 35 procent till 525-575 miljoner telefoner. Även det är en nedjustering. Merrill Lynch-analytikern Michael Ching har exempelvis räknat med en försäljning på mellan 580-620 miljoner telefoner nästa år.

Hur formuleras den framtida strategin för mobiltelefonerna? För att långsiktigt återfå lönsamheten för mobiltelefonerna behövs enligt flera analytiker mer radikala grepp än att exempelvis lägga ut tillverkningen av lågpristelefoner på underleverantörer. Istället vill man höra om fler samarbeten som på sikt kan leda till att mobiltelefonerna bryts ur Ericsson och läggs i ett separat delägt bolag.

Det spekuleras i samarbeten med exempelvis japanska Sony. Förhoppningar finns också om att det pågående samarbetet med Microsoft kring mobila internettjänster kan komma att växa ytterligare. I augusti annonserades ett samarbete med det taiwanesiska bolaget Arima, som tillverkar fickdatorer. Vilka förväntningar finns på efterfrågan på systemsidan? Affärssegmentet nätoperatörer står för drygt 70 procent av Ericssons försäljning och för merparten av det positiva tillväxtscenario som funnits kring Ericsson under det senaste året. Rörelsemarginalen ligger på goda 17-18 procent på affärsområdet som helhet och på de nya GPRS-kontrakten ligger marginalen på över 20 procent.

Nu verkar risken plötsligt stor för att Ericsson inte kommer att kunna få lika bra betalt av finansiellt pressade 3G-operatörer som bolaget fick när de byggde ut GSM-näten i Europa.

Frågan är också om efterfrågan kommer att påverkas negativt redan på kort sikt. På tisdagkvällen amerikansk tid flaggade chipstillverkaren RF Micro Devices för att orderingången för det fjärde kvartalet låg 20 procent under analytikernas förväntningar. Bland RF:s kunder märks bland annat finska Nokia. Det gav ytterligare anledning för investerarna att sälja både Nokia och Ericsson-aktier under onsdagen. Nokias plötsliga beslut att tidigarelägga sin delårsrapport med en vecka måste ses mot denna bakgrund.

Hur ser framtiden ut för Ericssons företagslösningar? Resultatutvecklingen fortsätter att vara otillfredställande och konkurrensen hård från datakomtillverkare som Cisco. Även här behövs besked om samarbeten med andra aktörer.

Ericssons resultat för niomånadersrapporten väntas bli 22,5 miljarder kronor, enligt prognosinstitutet SME som sammanställt förväntningarna från 23 analytiker. I det resultatet ingår de reavinster på 9,3 miljarder kronor som fanns med redan i sexmånadersrapporten. Förra året hamnade resultatet på knappt åtta miljarder kronor under samma period. För det tredje kvartalet förväntar sig analytikerna ett resultat på 3,86 miljarder kronor exklusive eventuella reavinster. Prognoserna spänner dock från 4,7 miljarder kronor till 3,2 miljarder kronor.

För helåret 2000 räknar analytikerna med att försäljningen ska öka med 29 procent till 277,9 miljarder kronor. Resultatet före skatt väntas hamna på 32 miljarder kronor. Det motsvarar en rörelsemarginal på 11,5 procent. Ericssons egen prognos för helåret 2000 lyder på en försäljningsökning på 25 procent jämfört med 1999, en rörelsemarginal omkring 10 procent samt ett fortsatt positivt kassaflöde.

Efter onsdagens kursfall ner till 138 kronor per aktie handlas Ericssonaktien till p/e 40 på årets vinst. Så sent som i början av oktober talade analytiker många fortfarande om att Ericsson-aktien borde handlas till både 250 kronor och 300 kronor. Haken bakom flera av analyserna var att de byggde på jämförelser med andra teknologiaktier.

Historiskt har Ericsson-aktien handlats kring p/e 25-30 gånger årets vinst. Om det är där investerarna vill lägga sig framöver så kan Ericsson sjunka ner till 80-90 kronor, enligt Per Lindberg, telekomanalytiker på Dresdner Klienwort Benson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Agda PS