Nu kör han
Förra veckan var händelserik i Wallenbergsfären. På en och samma dag lämnade verkstadsjätten Atlas Copcos vd Ronnie Leten, storbanken SEB:s vd Annika Falkengren slutade också – och Börje Ekholm tillträdde som ny vd i telekombolaget Ericsson. Dessutom kommunicerade Atlas Copco att verksamheten för gruv- och anläggningsmaskiner skulle läggas i ett separat bolag och noteras på börsen 2018.
Den typen av aktivitet har knappast varit karaktäriserande för Johan Forssells första två år som vd för Investor. Vid samma tidpunkt hade hans företrädare Börje Ekholm hunnit knoppa av utomhusprodukttillverkaren Husqvarna från vitvarukoncernen Electrolux, sälja medicinteknikbolaget Gambro och it-konsulten WM-data samt förhandla med tyska lastbilsproducenten MAN om att sälja Scania.
Medan företrädaren Börje Ekholm tidigt beskrevs som synlig och proaktiv, är Johan Forssell mer av en doldis.
– Han har inte gjort bort sig på något vis, men det är också svårt att sätta betyg på någon som man inte har sett någonting av, säger exempelvis Nordnets sparekonom Joakim Bornold.
Tränade Wallenbergkremlologer kan ändå skönja vissa andra förändringar. Efter förra måndagens febrila aktivitet meddelade Investor att dotterbolaget Patricia Industries skulle knytas närmare ledningen. Därtill har Investor köpt aktier i Ericsson och sålt i techbolaget Tobii och läkemedelsutvecklaren Active Biotech.
Det har länge sett ut som att Johan Forssell suttit i baksätet. Han har haft omvittnat svårt att styra själv, inte minst med tanke på att det finns en ägarfamilj med starka röster. Men den senaste tidens händelser kan vara en indikation på att han flyttat fram i bilen.
***
År 1995 delades fordonstillverkaren Saab-Scania upp i två enskilda bolag, och Investor lanserade det som skulle komma att bli Sveriges största riskkapitalfond: EQT. Samma år började Johan Forssell sin karriär på investmentbolaget, strax efter att han tagit sin examen vid Handelshögskolan i Stockholm. Investor hade då ett börsvärde på 40 miljarder kronor och ett substansvärde på 51 miljarder.
Drygt tio år senare plockades Johan Forssell upp av dåvarande vd:n Börje Ekholm och tog plats i ledningsgruppen, som ansvarig för Investors kärninvesteringar.
Johan Forssell var således med och genomförde det strategiskifte som Börje Ekholm drev igenom och som resulterade i att Investors aktie steg från drygt 110 kronor vid Börje Ekholms tillträde 2005 till runt 320 kronor i samband med vd-skiftet i maj 2015.
Strategiskiftet innebar större fokus på helägda onoterade innehav, som vårdkoncernen Aleris, sårspecialisten Mölnlycke Health Care och rullstolstillverkaren Permobil. De tre har i dag ett redovisat substansvärde på ungefär 33 miljarder kronor. Mölnlycke, som är störst, står för drygt 23 miljarder men är i verkligen sannolikt värt dubbelt så mycket eller mer.
De så kallade kärninnehaven, de långsiktiga noterade bolagen, upptar trots det merparten av Investors portfölj. Kvartetten Atlas Copco, ABB, SEB och Astra Zeneca står för över hälften av tillgångarna.
Att Johan Forssell var med och implementerade strategin kan förklara varför det rent investeringsfilosofiskt inte har skett något omvälvande sedan han tillträdde.
Men det vore fel att säga att Johan Forssells första år var helt händelselöst. Investor har köpt aktier i ABB för 5,5 miljarder kronor, vilket gjorde att företaget kom upp i ett ägande på över 10 procent (ett uttalat mål i kärninnehaven). Investor köpte ytterligare aktier i det finländska verkstadsbolaget Wärtsilä, och äger nu 17,1 procent av kapital och röster. Patricia genomförde sin första investering i USA: köpet av hjälpmedelstillverkaren Braunability för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Dessutom stängde EQT sin största fond någonsin, EQT 7, där Investor öronmärkte 3,4 miljarder kronor.
– Totalt innebär det att vi har investerat och committat över 12 miljarder kronor under året, sa Johan Forssell i Affärsvärlden i januari 2016.
Av aktiemarknaden att döma är en fortsättning på den inslagna vägen ingen dålig väg att gå. Under det senaste året har substansvärdet stigit från drygt 270 till 290 miljarder kronor. Investors aktiekurs har också under året pekat uppåt. Inte med någon rekordhastighet, men snabbare än börsen. Aktien handlas i dagsläget för cirka 340 kronor.
Ett sätt att analysera Johan Forssells insatser är att titta på substansrabatten. Den ligger i dag på 73 kronor. Det visar att aktiemarknaden inte är helt nöjd med vad den ser. Rabatten har vuxit till någonstans runt 20 procent, ett ganska lågt betyg då flera investmentbolag handlas med en premie.
Därtill finns övervärden i de onoterade innehaven, i synnerhet ovan nämnda Mölnlycke, vilket innebär att substansrabatten egentligen är ännu högre.
– En mer offensiv vd hade velat minska rabatten, men så har inte skett. Det visar att Investor inte betraktar aktiekursen som det viktigaste, utan snarare att företaget riktat in sig på att förvalta och behålla inflytandet i innehaven.
Frågan är dock vilken makt Johan Forssell har att genomföra det han vill. Han har inte bara en överrock i form av sin styrelseordförande Jacob Wallenberg, utan totalt fyra om kusinerna Marcus och Peter Wallenberg plus företrädaren på vd-posten Börje Ekholm räknas in.
Den sistnämnde fanns kvar i huset som vd för Investors dotterbolag Patricia Industries, där de onoterade innehaven ligger. Lång erfarenhet och en framgångsrik vd-period gör att han har Wallenbergarnas öra.
Men sedan Börje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson förra måndagen har det varit full aktivitet på Arsenalsgatan. Kanske ska det tolkas som ett tecken på att Johan Forssell nu på allvar får möjlighet att visa vad han går för.
***
Johan Forssell klargjorde tidigt att han inte var intresserad av att synas i tidningarna, i linje med Wallenbergarnas motto ”att verka men inte synas”.
Det betyder inte att det inte funnits saker att ta tag i. Förra året var ett händelserikt år för flera av sfärbolagen. Tidningssidorna pryddes under en period av motsättningarna inom automations- och kraftjätten ABB, där Investor äger 10 procent och aktivistfondbolaget Cevian 5 procent av rösterna.
Cevian, med vd:n och grundaren Christer Gardell, drev på för en uppdelning av bolaget. Affärsområdet Power Grids, med lägre marginaler än övriga ABB, borde skiljas av, var idén.
– Med en ny struktur där Power Grids delas ut till aktieägarna är ABB:s värde 35 schweizerfranc per aktie, sa Christer Gardell till Affärsvärlden den 28 september förra året.
I dag står kursen i drygt 22 schweizerfranc.
Frågan utreddes av ABB:s ledning, med vd Ulrich Spiesshofer i spetsen. Det var ingen hemlighet att bolagets ledning i grunden var mot en styckning. Därtill var de uppbackade av Investor, som klargjorde att de avvaktade utredningen innan de tog ställning.
Men i september förra året skrev Dagens Industri att Johan Forssell och Jacob Wallenberg var oeniga i frågan. Johan Forssell sägs vara positiv till en förenklad struktur, medan Jacob Wallenberg, som är vice ordförande i ABB, inte ville driva frågan i styrelsen.
Från Investor var det locket på. Men ett frö om att Johan Forssell kanske var något mer offensiv än vad det utåt sett såg ut som, var sått.
Även problemen inom Ericsson hamnade på Investors bord. I somras fick vd:n Hans Vestberg sparken och det dröjde till oktober innan styrelsen hittade en lämplig efterträdare. När det visade sig vara Börje Ekholm var det många som höjde på ögonbrynen.
Frågan är hur Ericsson ska ta sig ur den nuvarande krisen. Konkurrensen är stenhård, priserna pressas och lönsamheten dalar. Kanske är hans uppdrag att stycka upp och sälja bolaget. Den bilden delas av flera personer som Affärsvärlden talar med. Ett scenario är att Ericsson delas i en hårdvarudel och en servicedel. Troligt är att Ericsson behåller den lönsamma serviceverksamhet som är kopplad till hård- varan, som alltså bygger och installerar kundernas nät, samt underhåller själva basstationerna.
– All den businessen får vi ju tack vare Radio, alltså att vi säljer våra nätverk. Resten av tjänsterna är inte lönsamma, sa en hög chef till EFN förra hösten.
Det är heller inte uteslutet att hela Ericsson säljs.
– Många hävdar att Investor inte skulle vilja sälja, eftersom de länge har varit ägare i Ericsson. Det tror jag är helt felaktigt. Får Investor ett vettigt pris, så är Ericsson till salu, säger Nordnets Joakim Bornold.
Den tredje stora händelsen offentliggjordes i förra veckan och var alltså att Atlas Copco ska delas upp i två noterade bolag under 2018. Där sitter Johan Forssell i styrelsen sedan år 2008.
Kvar i Atlas Copco finns affärsområden som Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik medan avknoppningen fokuserar på kunder på gruv- och anläggningsmarknaden.
Peter Wallenberg seniors bortgång för jämnt två år sedan har sannolikt förenklat affären. Atlas Copco var ”Pirres” baby och en styckning sannolikt inte något som stod högst på hans dagordning.
Affären har drivits av Atlas Copcos vd Ronnie Leten och hans närmast förtrogna. Uppfattningen var att Atlas Copco blivit för stort. Fyra affärsområden och ett stort antal divisioner började göra det svårt för en vd att hålla koll på hela bygget.
– Gruv- och anläggningsverksamheten har kommit i skymundan. Den har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar, säger en källa till Affärsvärlden.
Att verksamheten har lägre marginaler än Atlas Copco i övrigt har förstås bidragit till att man vill skilja ut bolaget. Men viktigast har varit att affärsområdet förtjänar fullt fokus, enligt källan. Genom en avknoppning gör man det också enklare för bolaget att vara med i strukturaffärer.
Flera analytiker talar om att den avknoppade verksamheten är hårt konkurrensutsatt. Det är därför inte omöjligt att det nya avknoppade bolaget är aktivt i en konsolidering av branschen.
I juli förra året köpte anläggningsmaskinstillverkaren och Volvokonkurrenten Komatsu gruvspecialisten Joy Global. I övrigt har det inte skett några större affärer.
Atlas Copco och Sandvik har i princip ett duopol på gruvsidan, vilket gör en affär mellan parterna utesluten av konkurrensskäl. Men en sammanslagning med AB Volvos anläggningsdel VCE är inte otänkbar.
Samma måndag som Atlas Copco offentliggjorde att bolaget ska styckas i två delar inträffade, som ovan nämnts, en annan Investor-relaterad händelse. Annika Falkengren, vd för SEB, där Investor äger 20 procent av kapitalet och rösterna och där Marcus Wallenberg är styrelseordförande, meddelade att hon slutar på banken senast i juli i år. Falkengren ska i stället arbeta för den familjeägda schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier, baserad i schweiziska Genève. Skälet är att snart 55-åriga Falkengren vill ”fortsätta jobba operativt i ytterligare tio år” och ”trampa ute i myllan”, som det hette under presskonferensen.
Annika Falkengren har suttit på vd-posten sedan år 2005 och jobbat inom SEB sedan 1980-talet. Under hennes ledning genomled banken finanskrisen. Hon har därefter fokuserat på att stärka banken och göra den stabilare. Aktien har haft en okej kursutveckling. Den handlades för runt 40 kronor i början på 2012, medan kursen i dagsläget ligger på runt 95 kronor. För några år sedan satte banken upp ett antal finansiella mål, däribland att avkastningen på eget kapital skulle vara 15 procent. Det har hon lyckats med.
Hennes avgång kan betraktas som anmärkningsvärd i ett avseende – att hon helt lämnar Wallenbergsfären och därmed även sitt styrelseuppdrag i Foundation Asset Management (FAM), som förvaltar de mäktiga Wallenbergstiftelserna.
Annika Falkengrens adjö verkar vara det senaste exemplet på ett generationsskifte på vd-posterna i Investors bärande innehav.
I början på förra året lämnade Keith McLoughlin Electrolux efter att jätteaffären med GE Appliances sprack. Han efterträddes av Jonas Samuelsson. På Ericsson fick som bekant Hans Vestberg respass och blev ersatt av Börje Ekholm. Börsoperatören Nasdaq, som utgör 4 procent av Investors tillgångar, bytte nyligen vd när Adena Friedman ersatte Robert Greifeld. Och i januari i år stod det klart att Geoffrey McDonough, vd på läkemedelsbolaget Sobi, där Investor har cirka 40 procent av kapitalet och rösterna, lämnar till sommaren. Bolaget letar nu efterträdare.
Men från Investors sida har mycket snarare handlat om att reagera på omvärldshändelser, som Gardells inhopp i ABB, Ericssons svikande lönsamhet och vd-avhopp, än att själv driva förändringar.
På sista tiden finns dock vissa tecken på att Johan Forssell har tagit ett starkare grepp om bolaget. Dagen efter den händelserika måndagen kom beskedet att Patricia Industries knyts närmare ledningen.
Patricia skapades av Börje Ekholm och han var tydlig med att bolaget skulle vara oberoende mot resten av maktbolagets verksamhet. Men de två chefer som efterträder Börje Ekholm ska ingå i en utökad ledningsgrupp, där Johan Forssell själv sitter i förarsätet. Ett bevis på att han inte har för avsikt att släppa kontrollen över det viktiga affärsområdet till någon annan.
Förra tisdagen köpte Investor också mer aktier i Ericsson och sålde aktier i Tobii och Active Biotech. De två sistnämnda bolagen klassas som finansiella investeringar. Att de nu säljs kan ses som ett bevis på att Johan Forssell tagit tag i den avveckling av det gamla Investor Growth Capital, som det länge talats om.
Det som för tillfället oroar mest är alla de skiften som ägt rum under Johan Forssells tid. En långvägare som Annika Falkengren lämnar som sagt sfären helt och hållet. Risken finns att dagens toppdirektörer inte är så trogna Wallenbergarna som den gamla tidens chefer var. Det innebär helt klart en utmaning. Men också en möjlighet för Johan Forssell att bygga upp sitt eget lag.
Och med ett nytt lag på plats finns möjlighet att ta tag i de affärer som Johan Forssell anser att Investor behöver göra. Det lutar åt att de två kommande åren blir klart mer händelserika än de två senaste.
Styckning på tapeten i ABB, Ericsson och Atlas Copco
Johan Forssells två första år
Wärtsilä
Investor köper fler aktier.
Patrica Industries
Köper Braunability, den första investeringen i USA.
EQT
Investor öronmärkte 3,4 miljarder till ny fond.
ABB
Investor köper fler aktier, äger nu 10 procent av rösterna. Bråk med Christer Gardell om huruvida bolaget ska styckas.
Ericsson
Vd Hans Vestberg fick gå. Börje Ekholm tillträdde. Bolaget vinstvarnade i oktober.
Atlas Copco
Gruv- och anläggningssidan knoppas av och Ronnie Leten slutar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.