Nu har det vänt för Brummer
Mellan juni 1996, då Zenit startade, och december 2002, var den genomsnittliga årsavkastningen 36 procent och Zenit var den klarast lysande stjärnan på hedgefondhimlen. Men på guldåren följde en lång och skakig tid och 2003 och 2004 års avkastning landade på minus 2,83 respektive minus 1,54. I maj 2005 lämnade grundaren och storägaren Patrik Brummer sitt uppdrag som förvaltare och sedan dess har det vänt för fonden. Trots en skakig oktobermånad med negativ avkastning har Zenit i år gått upp med drygt 11 procent.
Klaus Jäntti, vd för Brummer & Partners, har svårt att hitta någon enskild förklaring till den senaste tidens framgångar.
– I Zenits fall var det en stor förändring under våren när Patrik Brummer lämnade som förvaltare. De andra förvaltarna har tagit över hans riskmandat, de är extra taggade och det har gått väldigt bra. Samtidigt har Patrik ägnat sig åt att fundera på strategiska frågor tillsammans med mig. Det har också varit lite tuffa tag i teknologifonden Manticore där tre av fem personer fick lämna fonden i början av året. Men sedan dess har teamet jobbat på bra och fonden är upp knappt 9 procent. Men generellt är det svårt att hitta några enskilda förklaringar till att det har gått så pass bra för oss.
Men det är inte bara för Zenit som det vänt upp under 2005. Nektar, som hade en avkastning nära noll förra året, har hittills gått upp med 8 procent. Latitude har hittills i år gett en avkastning på drygt 14 procent.
Även hedgefonden Helios har gått bra i år. Hittills har fonden gått upp med drygt 11 procent vilket också betyder att Helios 2xL, en multistrategifond med belåning som lanserades i januari i år, blivit en vinnare. Avkastningen hittills i år är 19 procent. Både Helios och Helios 2xL är en kombination av Brummer & Partners samtliga fonder. Skillnaden mellan fonderna är att Helios 2xL är belånad och målgruppen är investerare som letar efter en effektiv riskspridning men en högre risknivå.
Samtidigt som 2005 som helhet varit ett bra år, så hade alla era fonder en negativ avkastning under oktober månad. Vad är förklaringen?
– Oktober var dålig medan november var en bra månad för de flesta av våra fonder. Och vi undrar vad som håller på att hända. Ökar korrelationen mellan fonderna, vilket skulle vara negativt. Det har aldrig hänt förut att alla fonderna är ner samtidigt, det är inte normalt. Men vi måste ge det mer tid, man kan inte dra några slutsatser efter bara en månad. Men jag tror inte att det är ett bestående fenomen.
Vad tror du om 2006?
– När det gäller aktiv förvaltning är det omöjligt att gissa sig till vilka som är nästa års vinnare, men generellt trivs hedgefonder i en miljö med hög volatilitet. Nu har vi ju haft en period med historisk sett låg volatilitet, och det är förklaringen till att det har varit låg avkastning i den sektorn. Å andra sidan är det relativt låg volatilitet i år också, och för oss har det gått bättre än på länge. Helios är upp nästan 12 procent, och man ska förvänta sig mellan 8 och 10 av den fonden. Men jag tror att volatiliten är på väg upp och det borde gynna hedgefondbranschen, även om det inte är ett axiom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.