Nu faller gubbväldet

Mats Qviberg, Christer Gardell, Lars Thunell, Jakob Palmstierna. Listan kan göras oändligt på de manliga makthavare som har skolats i Handelshögskolans korridorer, men kvinnorna har hittills alltid varit i minoritet. Men nu kommer trendbrottet. Denna hösttermin är hela 44 procent av de inskrivna studenterna kvinnor.

Handelshögskolan i Stockholm har sedan länge kommit att stå som symbol för hur män redan under studietiden inleder relationer som står sig under hela deras professionella liv. Ett rykande färskt exempel ur den nya ekonomin är Spray Ventures. Bolagets grundare, med Jonas Svensson och Johan Ihrfelt i spetsen, lärde känna varandra redan på Handels och har sedan rekryterat män med samma bakgrund t ex Per Bystedt. När man ifrågasätter varför svenskt näringsliv är så manligt dominerat anges just utbildningen som en av de bidragande orsakerna, men denna hösttermin noterar Handels ett trendbrott vad gäller antagningsfrekvensen av kvinnliga sökanden. ”Under början av 1980-talet låg snittet mellan 20-25 procent, därefter steg det till mellan 25-30 procent där det legat under hela 1990-talet. Men av de 292 studenter som vi nu har skrivit in är 44 procent kvinnor”, säger Kerstin Johansson, antagningschef på Handelshögskolan.

En påtaglig förändring är enligt henne att kvinnor med naturvetenskaplig bakgrund numera hellre väljer att vidareutbilda sig på ekonomutbildningar än på tekniska utbildningar som KTH.

”Förändringen är till största delen driven av ett ökat intresse från tjejerna själva, men också ett resultat av målmedvetet arbete. Vi har i många år aktivt försökt locka fler kvinnliga studenter och också infört ett mentorprogram genom vilket de kvinnliga eleverna får en f d Handelselev som ‘speaking partner’.”

“De här åtgärderna är dels för att vi tror att utbildningen blir bättre om det är en mer jämn balans mellan könen, dels för att det på sikt kan åstadkomma en strukturell förändring på näringslivets topposter. En annan viktig orsak är att vi framöver hoppas kunna få fler kvinnor i de akademiska disciplinerna och rekrytera kvinnliga forskare.”

En av de kvinnor som tagit sitt avstamp på Handels är Peggy Bruzelius, en av näringlivets få kvinnliga tungviktare.

”Siffrorna gläder mig oerhört. Under den tid jag gick där låg siffran runt 25-30 procent, men sedan gick den ner och jag förstod aldrig riktigt varför. Det är en bra utbildning och den machomyt som odlats kring skolan har i mitt tycke varit lite överdriven. Studenter där är som studenter är mest, det finns en lite grabbig jargong och rå ton men jag tror inte den är värre än någon annanstans. Min erfarenhet är dessutom att tjejer har rätt mycket mer skinn på näsan än folk tror”, säger Peggy Bruzelius.

Själv är hon Sveriges mesta kvinnliga styrelseproffs med uppdrag i bl a Ratos, Electrolux och Scania, och menar att det faktum att det kommer in fler kvinnor på traditionellt sett ”manliga” utbildningar är ett viktigt steg på vägen mot ett mer jämställt näringsliv i alla avseeenden. ”Bristen på stora, fungerande – och kanske till och med internationella – personliga nätverk är ju något som ofta nämns som ett hinder för kvinnors karriärer. Det är en liten skola och man får full ”koll” på sin årskull. I mitt eget liv har det varit oerhört värdefullt, både privat och professionellt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase