Nu bantas personalen – bokstavligen
I dagens Sverige är mer än hälften av männen och drygt en tredjedel av kvinnorna mellan 16 och 74 överviktiga eller feta. Nu kommer bantningstrenden till våra arbetsplatser.
På Nackageriatriken vid Nacka Närsjukhus har många kilon försvunnit sedan arbetsgivaren valde att satsa på en utbildning om viktminskning. Några personer har gått ned så mycket som tio kilo på ett par månader. Drygt tjugo personer, bland annat administrativ personal, sjukgymnaster och läkare, gick utbildningen på en arbetsplats med totalt ungefär 150 medarbetare.
– Vi hade som krav att man skulle ha en viss övervikt, ett BMI (body mass index) som låg över 25. Vi ville vända oss till dem som behövde kursen, för att det inte skulle bli allmän kostinformation, säger Johanna Juustovaara som är biträdande paramedicinsk chef och friskvårdsansvarig på Nackageriatriken.
Nackageriatriken köpte in utbildningen från Paulúns Näringscenter, som grundats och leds av kostexperten och författaren Fredrik Paulún. Vid första kurstillfället mättes deltagarnas muskelmassa och fettmassa i en så kallad bodpod. Kursledaren gick igenom deltagarnas livsstilsprofiler, till exempel kost- och motions- och sömnvanor och stressexponering. Sedan följde åtta kurstillfällen under åtta veckor i rad.
Första kurstillfället var temat motivation, man fick sätta upp egna mål och göra klart för sig “varför gör jag det här”, säger Johanna Juustovaara som själv var en av deltagarna.
– Det handlade inte om att få en diet på ett papper som man skulle följa. I stället fick vi verktyg att ändra sin livsstil och för att ta bort alla hinder för viktminskning, säger Johanna Juustovaara och pekar på att förutsättningarna för att äta rätt ser olika ut. Några personer jobbar skift, andra är småbarnsföräldrar – yttre faktorer som har betydelse för hur man ska lägga upp sin viktminskning för att nå resultat.
Utbildningen avslutades med en uppföljning av resultatet sex veckor senare där deltagarna fick sätta sig in i en bodpod på nytt.
Kursen fick stor uppmärksamhet även bland kollegor som inte deltog. På rasterna talas det om Omega 3 och GI och många personer har anmält intresse för att få gå kurs.
Johanna Juustovaara ser utbildningen främst som ett sätt att få personalen att må bättre och trivas på jobbet.
– Vi har inte mätt om det haft några effekter på sjukfrånvaron, men min erfarenhet är att allt som man gör för att personalen ska må bra har betydelse för det.
Kristina Andersson är verksamhetschef och näringsfysiolog på Paulúns Näringscenter. Satsningen på företagsmarknaden började för ett år sedan och intresset för viktminskningsprogram på företagen är “ganska stor”.
– Vi ser att förfrågningarna ökar i antal. Det beror kanske delvis på att arbetsgivaren får bära större del av sjukskrivningskostnaderna. Många arbetsgivare ser att de har personal som är överviktig, de är lite rädda för följderna. Fetma kan ju leda till att en person utvecklar till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukomar, säger Kristina Andersson.
– Många arbetsgivare kopplar överviktproblem till förmågan att ha ork och ernergi. God kondition och hälsa handlar ju inte bara om att kunna springa i löpspåret utan att kunna arbeta i åtta timmar.
_______________________________
Stephan Rössner, professor vid Karolinska institutet, menar att det ökade intresset för personalhälsa inte bara hänger ihop med ökade sjukskrivningskostnader.
– Titta på vilka som är chefer i dag, det är ofta personer som är vältränade och sportar mycket och tycker att hälsa är viktigt. Förr i tiden var direktörerna tjocka gubbar som drack dry martini och rökte cigarr, säger han.
Ingen bestrider att viktminskning hos kraftigt överviktiga är gynnsamt för hälsa och välbefinnande. Däremot finns inga vetenskapliga studier kring sambandet mellan fetma och hög sjukskrivning.
– Ingen har forskat om den kopplingen. Men viktminskning gör att du kan jobba och vara glad och bita ihop på jobbet. Tanken är att människor som mår bra och äter bra producerar bättre.
Förutom att medarbetarna får en bättre hälsa finns det också psykologiska effekter av att erbjuda viktminskningsprogram på jobbet, menar Stephan Rössner.
– Folk kanske trivs bättre om de känner att arbetsgivaren bryr sig om hur man har det.
Samtidigt understryker han att varje person har ett eget ansvar för sin vikt och hälsa. Därför är det inte bra om viktminskningen enbart drivs av företaget. Stephan Rössner föreslår ett delat ansvar, där arbetsgivaren upplåter lokalen och står för en större del av utbildningskostnaden.
– Det måste vara personen själv som ska vilja delta i sin viktminskning. Sedan kan företaget säga att “vi tycker att det här är så viktigt att vi bjuder på kursavgiften för de medarbetare som kan visa att de haft en hög närvaro på kursen”.
Stephan Rössner understryker att om arbetsgivarna tog ett ökat ansvar för viktminskning på arbetsplatserna, skulle det ha stora betydelser för folkhälsan.
– Ingen har, konstigt nog, bevisat att viktminskning förlänger livet. Däremot vet man att även en viktnedgång på fem procent, om den är varaktig, påverkar livskvaliteten och minskar riskerna för sjukdomar som diabetes och högt blodtryck.
_____________________
Övervikt definieras som BMI större än eller lika med 25.
Fetma innebär ett BMI större än eller lika med 30.
Räkna ut BMI så här: vikten delat med kroppslängd gånger kroppslängd.
Exempel: 75 kg/(1,80 m x 1,80 m)= BMI 23,15
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.