”Nu är det lite som i Game of Thrones i Kindred”

Keith Meister är hedgefondveteranen som tränats av Carl Icahn och backats ekonomiskt av George Soros. Nu är han största ägare i Kindred - och har sett till att det hänt en hel del i spelbolaget. "Nu är det lite som i Game of Thrones, det kommer vara många olika krafter som kämpar", säger en person med insyn i Kindred.
”Nu är det lite som i Game of Thrones i Kindred” - Kindred Corvex (1)
Kindreds mest kända varumärke Unibet och Keith Meister. Foto: Unibet och GeneDx.

Lunchtid den 17:e februari 2022. Kindred skickar ut ett pressmeddelande som berättar att aktivistinvesteraren Corvex Management köpt in sig i det börsnoterade bolaget. New York-baserade Corvex hade köpt runt 5,3% av aktierna, visade ett flaggningsmeddelande.

Den andra flaggningen kom ett halvår senare – den 8:e augusti. Då flaggade Corvex upp som största ägare i Kindred med 15% av kapitalet.

I samband med att Corvex seglade upp som storägare uppmanades styrelsen i Kindred att se över strategiska alternativ eller sälja hela bolaget.

”Med tanke på den senaste utvecklingen anser vi att Kindreds styrelse omedelbart bör anlita en ledande, global finansiell rådgivare för att utvärdera strategiska alternativ, inklusive det potentiella värde som kan uppnås genom en försäljning eller ett företagsförvärv”, skrev aktivistfonden.

Enligt källor till Afv har den amerikanska aktivisten sedan dag ett haft en “bufflig och amerikansk stil”. Corvex ska ha varit starkt kritisk mot Kindreds strategi. Bland annat menar källor att representanten för Corvex vid Kindreds kapitalmarknadsdag i fjol skrev “This is the worst strategy ever” i sitt anteckningsblock, när dåvarande presenterade den nya strategin. Det Corvex ska ha ifrågasatt är Kindreds stora satsning på den amerikanska marknaden samt utvecklandet av en egen sportsbok.

TRÄNADES AV ICAHN – BACKADES AV SOROS

Corvex Management grundades i slutet av 2010 av hedgefondveteranen Keith Meister.

Innan grundandet var Meister känd som finanslegendaren och aktivisten Carl Icahns högra hand. Meister arbetade för Icahn Enterprises i totalt åtta år. Under sin tid hade Meister flera ledande roller, däribland VD, och satt i flertalet styrelser tillsammans med Icahn själv.

Finanslegendarerna George Soros och Carl Icahn.

Efter sin tid tillsammans med Icahn grundade Meister sin egen aktivistfond – Corvex Management. Vid grundadet av firman satsade finansmannen George Soros 250 miljoner dollar i fonden.

Carl Icahn har en stil som var aggressiv, konfrontativ och konträr. En stil som Keith Meister verkar ha anammat. Meister har kommit in med vassa armbågar i Kindred, säger personer som Afv pratat med.

Andra som arbetat med Keith Meister har beskrivit honom som energisk, intensiv och orädd att skälla ut såväl anställda som ledningsgrupper.Under 2012 tog Corvex en position i amerikanska ADT och menade då att bolaget behöver se över strategiska alternativ. Meister blev invald i ADT:s styrelse och hans tillvägagångssätt ledde senare till en stämning.

“Meister pressade och skrämde sina medlemmar i styrelsen att köpa tillbaka Corvex-aktier till ett premiepris, annars skulle de fortsätta att bli trakasserade av honom”, skrev Wall Street Journal när de citerade stämningen i en artikel från 2014.

TAR STYRELSEPLATS I KINDRED

Sedan Corvex gjorde intåg i Kindred har stora förändringar genomförts. Hösten 2022 valdes Keith Meister till ordförande i valberedningen. Och under 2023 har totalt fem av nio styrelsemedlemmar bytts ut. Bland annat har James H. Gemmel – partner på Corvex – tagit plats i styrelsen.

I samband med Q1-rapporten i år inledde Kindred en strategisk översyn. Meister och Corvex fick därmed sin vilja igenom.

Kort därpå lämnade Kindreds CFO Johan Wilsby och VD Henrik Tjärnström. Tjärnström hade varit VD på bolaget sedan 2010.

“Tjärnström ser inte det här som ett jobb. Han lever och andas betting, både kunnandet och passionen är svår att slå”, säger en Kindred-kännare om Henrik Tjärnström.

Kindred
Henrik Tjärnström har lämnat VD-uppdraget på Kindred.

Dagen efter Tjärnströms avhopp sa styrelseordförande Evert Carlsson till Di att det fanns meningsskiljaktigheter kring den strategiska översynen av bolaget:

”Henrik har deltagit i arbetet med den strategiska översynen och är ense med styrelsen om att den bör genomföras. Däremot är vi inte helt eniga om hur processen ska se ut och då är det bäst att gå skilda vägar. Mer än så är det inte.”

Tillförordnad VD i Kindred är nu Nils Andén som tidigare var varumärkeschef för Unibet mellan 2006 och 2016 samt kommersiell chef för Kindred sedan 2020. I presentation av Q2-rapporten uppgav Andén att den strategiska översynen går enligt plan.

KONSOLIDERING

Under de senaste åren har det skett stor konsolidering inom bettingbranschen. Förra året köptes både Aspire Global och LeoVegas upp. Köpare var NeoGames och MGM Resorts som båda är noterade på den amerikanska börsen.

Året innan det köptes Enlabs upp av UK-noterade Entain. Totalt har sju svenska bettingbolag köpts ut från börsen de senaste åren till 30% premie i snitt.

Bolag Budgivare Om budgivaren Tidpunkt Budpremie Börsvärde vid uppköp EV/S R12M EV/EBIT R12M
LeoVegas MGM Resorts Industriell Maj 2022 44,1% 6201 Mkr 1,5x 16,4x
Aspire Global NeoGames Industriell Januari 2022 41,4% 4322 Mkr 1,6x 13,2x
Enlabs Entain Industriell Januari 2021 1,1% 2800 Mkr 8,4x 40,1x
Global Gaming Enlabs Industriell Augusti 2020 15,0% 450 Mkr 1,6x neg
Net Entertainment Evolution Industriell Juni 2020 43,0% 19 600 Mkr 12,0x 40,8x
Cherry Bridgepoint Europé Finansiell December 2018 20,0% 9193 Mkr 3,3x 16,2x
Mr Green William Hill Industriell Oktober 2018 48,5% 2819 Mkr 1,3x 18,4x
Källa: Affärsvärldens Uppköpsguide Snitt: 30,4% 6484 Mkr 1,9x 16,1x

INTERNATIONELLA KOPPLINGAR

Två betting-jättar som köpt upp svenska spelbolag de senaste åren är MGM och Entain. Det är två bolag som båda har kopplingar till Kindreds huvudägare Corvex. Enlig CNN Business äger Corvex aktier för över 300 miljoner dollar i MGM Resorts vilket gör dem till den femte största ägaren. Keith Meister sitter även i styrelsen för MGM.

Vidare sitter Meister i styrelsen för BetMGM. Ett bolag som ägs till lika delar av Entain och MGM.

REAPRIS PÅ SVENSKA BETTINGBOLAG

De svenska bettingbolagen handlas idag till stora rabatter mot den amerikanska spelsektorn. Speloperatörena Betsson och Kindred handlas bakåtblickande till 1,7 respektive 1,9 gånger intäkterna (EV/Sales). De svenska bolag inom sektorn som köpts ut från börsen de senaste året har förvärvats till omkring 1,9 gånger intäkterna i snitt.

Samtidigt handlas NeoGames, DraftKings, Entain, Flutter och MGM till 3,2x intäktena.

En annan stor diskrepans mellan svenska och internationella bettingbolag är skuldsättningen. NeoGames, Entain och MGM har de senaste tre åren drivits med en nettoskuld på mellan 3-5 gånger Ebitda. Samtidigt har Betsson nettokassa och Kindred är nästintill skuldfritt.

I fjol köpte MGM upp svenska LeoVegas för över 16 gånger rörelsevinsten. Enligt uppgifter till Afv har nu LeoVegas VD Gustaf Hagman fått mandat av MGM att göra ytterligare iGaming-förvärv på den europeiska marknaden.

“Det är en av sakerna han har på sin agenda”, säger en källa.

Tidigare i sommar rapporterade Di om att just MGM Resorts kan vara en potentiell köpare av Kindred. Samtidigt rapporterades att både Flutter Entertainment och Entain kan komma att konkurrera med MGM om Kindred.

“Nu är det lite som i Game of Thrones, det kommer vara många olika krafter som kämpar”, säger en av Afvs källor.

Affärsvärlden har sökt Corvex Management för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.