Northvolt
Noteringschefens dröm: Northvolt till Stockholmsbörsen – och ett ”nytt Evolution”
För Affärsvärlden berättar han också om:
✓ Drömmen om ett "nytt Evolution" på Stockholmsbörsen.
✓ Att Rusta visar att utländska aktörer vill investera i Sverige trots gängkrigen och den svaga kronan.

Northvolt kan komma att ta klivet in på börsen redan nästa år. Enligt Financial Times planerar batteribolaget en notering i Sverige och värderingen kan landa på hela 20 miljarder dollar, motsvarande 224 miljarder kronor. Det skulle vara en av de största noteringarna för ett europeiskt bolag på flera år.
Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, vill inte uttala sig specifikt om Northvolt men konstaterar att Stockholmsbörsen många gånger är rätt plats för nordiska bolag att säkra det kapital som krävs.
“Vi har moget institutionellt kapital när det gäller just ESG-investeringar och tillgång till internationella investerare som tycker om den svenska marknaden. Jag tror att för rätt bolag så finns det tillgång till kapital från Norden och internationellt genom en notering i Stockholm”, säger han till Affärsvärlden och påminner om att internationella investerare ändå står för lejonparten av handeln i Sverige.
“Utöver tillgången till de institutionella investerarna så ger den svenska retail-marknaden en stark och unik exponering”, tillägger han.
Northvolt-notering på hemmaplan att föredra
Noteringschefen säger att om vi ska lyckas ställa om till en mer miljövänlig värld kommer finansiering av ny innovation krävas och att börsen spelar en nyckelroll i att få in det kapital som krävs.
“Det är fantastiskt att se att vissa bolag lyckas säkra finansiering utanför börsen. Men långsiktigt kommer börsen behöva finansiera omställningen då den är kapitalintesiv”, säger Adam Kostyál som tror att vi kommer få se mer av mogen “cleantech” och “grön” innovation på börsen i framtiden.
Rent teoretiskt skulle en Nortvolt-notering i Stockholm troligen vara att föredra framför en listning i USA, tror Adam Kostyál. Han menar att den amerikanska marknaden blivit mer selektiv i form av storlek på bolag och relevansen för just den amerikanska marknaden.
“Vad betyder den amerikanska marknaden för bolaget och vad för exponering har man i USA?” är två frågor man som bolag behöver ställa sig enligt noteringschefen.
“Har man likt Spotify ett stark varumärke i landet så kanske man får ytterligare värde av en USA-notering. En amerikansk notering är inte den automatiska lösningen för exempelvis ett techbolag. Dessutom finns risken att det kommer ett liknande bolag på den amerikanska marknaden och då försvinner man i mängden. Hemma i Sverige kan man differentiera sig.”

Utesluter inte parallellnotering
Med det sagt hävdar noteringschefen att om Northvolt listas i Stockholm så skulle en parallellnotering i USA inte vara given. Han utesluter det dock inte.
“Om man vill göra en parallellnotering i USA ska man som sagt göra det av rätt anledning. Då ska man ha en relevant amerikansk ‘story’.”
Adam Kostyál håller tummarna för att Northvolt bestämmer sig för en notering på hemmaplan.
“Det skulle vara en flaggskeppsnotering som vi skulle vara väldigt stolta över.”
Vilka typer av bolag skulle du vilja se komma till börsen?
“Den absoluta drömmen är att vi får in nästa OMXS30-bolag. Jag skulle gärna se mer av bolag som Evolution. Bolag som börjar sin resa på börsen och växer på börsen – inte sådana som kommer när de är helt färdiga. Det intressanta för investerare är att ta del av tillväxtresor”, säger noteringschefen.

IPO-chefen tror på fler noteringar – om Rusta lyckas: ”Redo att trycka på knappen”
I dagsläget finns många fina, onoterade svenska bolag enligt Kostyál. Om bolagen antar rätt strategi för att nyttja börsen som tillväxtmotor finns det mycket värde att hämta genom en notering, resonerar han.
“Vi har ett antal bolag som kommit ganska långt i sin noteringsprocess och befinner sig i slutdialoger med investerare kring att ta steget eller inte. Marknaden är fortsatt volatil ur ett rent marknadsmässigt och geopolitisk perspektiv”, säger Kostyál som inte hade förvånats om bolagen väljer att vänta lite till med en notering.
Utländskt kapital räds inte Sverige
Rusta valde dock att trotsa det tristare börsklimatet och noterade sig på Stockholmsbörsen nyligen. Lågpriskedjan utmärker sig i form av att bolaget verkar inom en speciell nisch. Det finns inga direkt jämförelsebara företag som Rusta, enligt Kostyál. Åtminstone inte i Sverige.
Noteringen bevisar också att utländskt kapital inte räds Sverige, trots de inhemska problemen i form av gängkrig och den svaga kronan, enligt noteringschefen. Två av de största fonderna i noteringen var nämligen amerikanska.
“De amerikanska investerarna förstår sig på Rustas affärsmodell och tycker om ledningen i bolaget. De känner sig trygga i att investera i Rusta.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.