Stödpaket
Notan för pandemistöden lägre än väntat
Under början av coronapandemin var det många näringsidkare som led ekonomiskt. För att rädda upp företagarna och mildra ett ekonomiskt bakslag beslutade svenska staten att införa tillfälligt ekonomiskt stöd. Notan för stöden landade på 60 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än många väntade sig.
“Det är klart att det är en stor summa, men i efterhand står det klart att det blev betydligt lägre än vad regeringen räknade med, det blev billigare än vad man trodde”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv till Ekot.
Det tillfälliga stödet för korttidsarbete, eller korttidspermittering, landade på 47 miljarder kronor.
18 miljarder kronor gick till det så kallade omställningsstödet, vilket hjälpte företag att täcka upp för förlorad inkomst.
Även småföretagare fick ta del av stödpaketet. 3 miljarder kronor gick till mindre företag som förlorade kunder på grund av pandemin.
40% blev återbetalningsskyldiga
För många inom näringslivet kom stödpaketet som en skänk från ovan – men det har inte varit helt utan problem. Av de företag som fick korttidsstöd har 40% i efterhand blivit återbetalningsskyldiga. Staten har hittills krävt tillbaka 5 miljarder. Av omställningsstödet har Skatteverket krävt tillbaka 1 miljard kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.