Norwegian nära köpa SAS

Norwegians vd Bjørn Kjos träffade Jacob Wallenberg 2012 och hade långt gångna planer på att köpa konkurrenten SAS. Det avslöjas i en ny bok skriver Dagens Næringsliv.

I den nya boken Høyt og lavt (Högt och lågt), som kommer ut i dag, avslöjar Bjørn Kjos att han träffade den dåvarande näringsministern Trond Giske i samband med en föreställning på Operahuset i Oslo 2011.

Den norska regeringen hade precis skrivit en vitbok om att den övervägde att sälja ut sin andel i det skandinaviska flygbolaget SAS. Bjørn Kjos frågade Giske om han hittat någon köpare varpå näringsministern frågade om inte Norwegian kunde köpa det, Dagens Næringsliv.

– Kan vi finna en nordisk lösning, kan det inte bli bättre. Ni kan säkert få det svinbilligt, ska Trond Giske ha sagt enligt boken.

Bjørn Kjos luftade uppköpsidén för Norwegians styrelseordförande Bjørn Kise som nappade.

– Vi måste titta på det. Vi kan säkert få det svinbilligt och ta en corner i hela Nordeuropa, ska Bjørn Kise ha sagt enligt boken.

Det norska flygbolaget började räkna på affären. Det såg värre ut i SAS än styrelsen hade trott men man beslöt sig ändå för att träffa det norska näringsdepartementet. Flera möten följde mellan myndigheter i Sverige, Norge och Danmark. Eftersom frågan var känslig möttes parterna i hemlighet på advokatbyrån Wiersholm.

– Detta måste vi ordna. Det är oerhört spännande, ska en representant för Sveriges delegation ha sagt i samband med mötena.

Danskarna var, enligt boken, också pigga på idén men Bjørn Kjos var tvungen att prata med sin fru först.

– Bjørn, du får inte göra det. Du kommer aldrig att lyckas förhandla med fackföreningarna, ska hon ha sagt.

I slutet av januari 2012 träffade Bjørn Kjos finansmannen Jacob Wallenberg och tillika vice styrelseordförande i SAS. Wallenberg ville veta vad Norwegian hade för planer för ledningen i SAS.

Mötet var bra, enligt Kjos som tyckte att Jacob Wallenberg var en trevlig prick. Men parterna träffades aldrig mer efter det och några veckor senare offentliggjorde SAS ett omfattande besparingspaket. Resten är så att säga historia.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.