Northvolts VD vann entreprenörspris – av egna revisionsbyrån

Northvolts VD Peter Carlsson vann förra året vann utmärkelsen "Sveriges främsta entreprenör". Priset kommer från revisionsbyrån EY som också är bolagets revisor. Året innan vann en annan omsusad VD priset – samtidigt som dennes bolag var klient åt EY.
Northvolts VD vann entreprenörspris – av egna revisionsbyrån - 52961906283_d5e5a27c1a_c
Peter Carlsson, vinnare av priset Sveriges främste entrepenör. Foto: WEOY

Förra året vann Northvolts VD Peter Carlsson utmärkelsen “Sveriges främsta entreprenör” i tävlingen EY Entrepreneur of the Year 2023. Något som kvalificerade honom till världsfinalen i Monaco det året.

Utmärkelsen kommer från en för Northvolt välbekant aktör – nämligen bolagets egen revisionsbyrå, EY, som är initiativtagare till priset.

“Det är upplyftande att se hur Sverige fortsätter att fostra entreprenörer som gör ett avtryck internationellt och påverkar världen i en positiv riktning. Peter Carlssons historia och Northvolts framfart är en inspiration för många. Vi är stolta över att ha honom som representant för Sverige. Nu håller vi tummarna och önskar honom lycka till”, sa Carlos Esterling, partner på EY och ansvarig för utmärkelsen i Sverige inför världsfinalen.

“Oberoende jury”

I år har kriserna kopplade till Northvolt avlöst varandra och 1 600 omfattas av det senaste varslet från batteritillverkaren. Det är alltid lätt att vara efterklok  – men frågan är om Carlsson skulle ha varit kandidat till priset idag givet de senaste månaders utveckling. Affärsvärlden har varit i kontakt med Carlos Esterling, som inte vill svara på om Carlsson skulle ha varit aktuell för priset idag.

Carlos Esterling, parter på EY.

“Det generella svaret är att EY inte utser någon vinnare. Det är en extern oberoende jury som utser vinnaren av utmärkelsen”, uppger Esterling.

Han har också avstått att kommentera lämpligheten i att EY hyllar Northvolts VD, när de samtidigt har ett revisionsuppdrag åt bolaget.

Koenigseggs VD: “Inte nervös”

Året innan Peter Carlsson knep den svenska förstaplatsen vann en annan i efterhand krisdrabbad VD samma utmärkelse. År 2022 utnämndes SBB:s dåvarande VD Ilija Batljan till Sveriges främste entreprenör av EY. Även SBB var ett kundbolag till EY, som granskade bolagets hållbarhetsredovisning.

I år gick priset till en mindre kontroversiell person, nämligen Christian von Koenigsegg. VD och grundare till sportbilsbolaget som bär hans efternamn.

“Ja, precis. Det var trevligt och en ära att få priset i Sverige. Sedan fick jag representera Sverige i Monaco och i somras. Det var väldigt kul att få vara med om”, säger von Koenigsegg till Afv.

Christian von Koenigsegg, grundare och VD för Koenigsegg och årets vinnare av utmärkelsen Sveriges främsta entreprenör. Foto: Ludvig Thunman/BILDBYRÅN

Du är du inte nervös nu med tanke på facit för de senaste vinnarna? 

“Nej, det är jag inte”, säger han i munter ton och fortsätter:

“Jag tror att det är andra aspekter som påverkar ens affärsverksamhet än det där priset.”

LÄS ÄVEN: 

Revisorn går i god för Northvolts bokföring

Så jobbar Mix hemliga kämpe – Svenskt Näringsliv-höjdarens många roller

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market