Northvolts krisande storägare har kniven mot strupen: ”Stöttar ifall det blir aktuellt”

Krisen är akut för Northvolt som behöver säkra miljarder från ägarna. Men vilka kan tänkas öppna plånböckerna? Afv har talat med de viktigaste ägarna. Största ägaren Volkswagen har en egen kris att hantera – men finansmannen Harald Mix öppnar nu för att stötta finansiellt "ifall det blir aktuellt". Läs också om:
✔ Biljättens hemliga krismöte i skärgården
✔ Harald Mix om Northvolts framtid: "Inte lika spikrak som i excelmodellen"
✔ Locket på i Skellefteå: "Just nu diskuterar vi vad vi ska säga till media"
✔ VD:n osynlig i krisen: "Är på jobbet"
Northvolts krisande storägare har kniven mot strupen: ”Stöttar ifall det blir aktuellt” - rep-bild2
Harald Mix är beredd att öppna plånboken – men vad säger krisande storägaren Volkswagens VD Oliver Blume? Foto: TT/Montage

Solstrålarna värmer upp de kala klipporna på Hålludden när Volkswagens chefer från hela Europa intar konsthallen Artipelag på Värmdö.

Det är den första onsdagen i september och de högsta cheferna, med VD:n Oliver Blume i spetsen, anländer direkt från ett stormöte på fabriken i Wolfsburg. Där har de under turbulenta former mött 15 000 arbetare, slagord och banderoller.

Hemlighetsmakeriet kring krismötet i Stockholms skärgård är stort men föga framgångsrikt. Tabloiden Bild trycker snart ett helt uppslag där de målar upp hur VW-cheferna flyr krisen för svenska lyxhotell och exklusiv Van Gogh-utställning på Hålluddens klippor.

Utsikten från Artipelag. Foto: Artipelag

Särskilt mycket tid för avkoppling lär dock inte funnits utrymme för under toppchefernas tre dagarna i skärgården.

Krisen i Northvolt kan heller inte stått högt på dagordningen, trots att den tyska biljätten är batteritillverkarens klart största ägare. För det är inte Volkswagens kris. Den utspelar sig på hemmaplan och smärtar djupt i den tyska självbilden.

För första gången i Volkswagens 87-åriga historia kan fabriker behöva stängas ner i landet som i decennier beskrivits som “Europas motor”.

Northvolts nyckelspelare

I Northvolt har krisen blivit allt mer akut. Efter en sommar där negativa nyheter har staplats på varandra har VD:n Peter Carlsson dessutom fått en likviditetskris på halsen. På den Skellefteåfabrik som allt fokus skulle flyttas till för bara ett par månader sedan kan nu hundratals förlora jobbet.

”Vi måste ta till tuffa åtgärder för att säkra grunden för Northvolts verksamhet”, sa Carlsson i ett pressmeddelande på måndagen och har efter det duckat alla intervjuer.

Volkswagen skyller sin egen kris på en svagare bilmarknad. Idag uppgår överkapaciteten till en halv miljon bilar i Europa, motsvarande två fabriker, enligt bolaget. Ett marknadsklimat som naturligtvis även slår mot Northvolt, då efterfrågan på elbilar minskar globalt. Detta utöver alla kända produktionsproblem.

“Vi påverkas självklart av det som händer i omvärlden”, kommenterar Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, bolagets kris för Afv.

“Ingen vilja att stoppa in mer pengar”

Frågan är om Volkswagen har vilja och möjlighet att öppna plånboken?

“Som princip talar vi inte offentligt om våra investeringar, partners och leverantörer”, svarar en VW-talesperson på frågan från Afv.

En internationell fordonsanalytiker som bevakar Volkswagen, tror inte bolaget kommer kliva in med pengar om det skulle krävas. Inte heller BMW, som äger drygt 2% av Northvolt, ska vara att räkna med.

“Varken BMW eller Volkswagen har någon vilja att i det här läget stoppa in mera pengar i Northvolt”, säger analytikern som liksom många Afv talat med inte vill framträda med namn när batteritillverkaren kommer på tal.

Northvolts största ägare

# Ägare Land Andel
1 Volkswagen AG Tyskland 22,0%
2 Goldman Sachs USA 15,7%
3 Vargas Holding Sverige 7,6%
4 Peter Carlsson Sverige 6,9%
5 ATP Danmark 5,3%
6 Baillie Gifford Storbritannien 4,7%
7 Volta III Investment Holdings Sarl Luxemburg 4,5%
8 4 To 1 Investments KB Sverige 3,7%
9 AMF Sverige 3,1%
10 Imas Foundation Luxemburg 2,6%
11 BMW Tyskland 2,1%
12 Stena Sverige 2,0%
13 Jörg Mohaupt Tyskland 1,8%
14 Vattenfall Sverige 1,3%
15 PCS Holding AG Schweiz 1,3%
16 Paolo Cerruti Kanada 1,2%
17 Fondaco Sgr Spa Italien 1,0%
18 Scania Sverige 0,9%
19 OMERS Kanada 0,9%
20 KIC InnoEnergy SE Nederländerna 0,8%

Källa: Holdings

Tecken på frostig relation

Det finns flera tecken på att relationen mellan Northvolt och största ägaren är frostig. Ett tidigt exempel var gigafabriken Northvolt Zwei i Salzgitter. 2019 bildades ett samriskbolag för byggandet av fabriken, men bara två år senare upplöstes bolaget och Volkswagen gick vidare med projektet i egen regi.

Tesla samarbetade från början med Panasonic, en av världens mest erfarna tillverkare av battericeller, medan Volkswagen var tvungna att förlita sig på en startup som fram till dess inte hade någon fabrik och aldrig hade tillverkat en enda cell”, har den tyske bilanalytikern Ferdinand Dudenhöffer sagt om floppen till affärstidningen WirtschaftsWoche. 

När Northvolt väl började tillverka battericeller i Skellefteå väckte produktionsproblemen missnöje hos flera viktiga kunder som dessutom är delägare.

Scania gick förra hösten hårt åt Northvolt, vars försenade leveranser av ellastbilar batteritillverkaren fick klä skott för.

”Orderingången på helt eldrivna fordon är långt ifrån tillfredsställande”, sa VD:n Christian Levin på en investerarkonferens enligt Di.

Scanias VD Christian Levin. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

BMW valde i somras att backa ur en order värd 22 miljarder kronor.

Volkswagen har enligt tyska Automobilwoche tillsatt en särskild arbetsgrupp för att granska om Northvolt kommer kunna hålla sina löften om leveranser. Det rapporterade branschtidningen i somras med hänvisning till källor.

Scania vill idag inte kommentera sitt ägande i Northvolt. Det gör däremot BMW.

“Vi har varken sålt eller aktivt förändrat vårt aktieinnehav och har inga planer på att göra det”, uppger en talesperson för Afv.

Harald Mix: Inte som excelmodellen

Varken Scania eller BMW kommer dock avgöra Northvolts framtid. Det centrala nu är hur den näst största ägaren Goldman Sachs, och den tredje största Vargas, skulle ställa sig vid ett akut kapitalbehov.

Den amerikanska bankjätten återkommer inte på Afv:s frågor. Vargas ordförande och grundare Harald Mix väljer däremot nu att kommentera krisen.

“Tyvärr är vägen framåt inte alltid lika spikrak som i excelmodellen”, skriver han i ett mejl som svar på frågor om Northvolts ekonomiska situation.

Finansmannen Harald Mix är beredd att öppna plånboken. Foto: Pontus Lundahl / TT

Enligt Afv:s källor handlas Northvolts aktier till en värdering på omkring 110 miljarder kronor. I gråhandeln är handeln begränsad, men värderingen ligger ungefär i linje med tidigare uppskattningar. Det värderar Vargas innehav på 7,6% till omkring 8,5 miljarder kronor.

Vargas egen insats uppgår dock till en bråkdel av det. Harald Mix uppger för Afv att den totala investeringen från Vargas och hans privata ägarbolag Kallskär är “175 Mkr inklusive förvärv under 2024”.

Öppnar för att stötta Northvolt

Harald Mix öppnar dock för att Vargas ska stötta batteritillverkaren finansiellt om det skulle krävas.

“Vi har full tillförsikt till Northvolts styrelse och ledning och kommer naturligtvis att fortsätta att stötta bolaget finansiellt ifall det blir aktuellt”, uppger han för Affärsvärlden.

Enligt Di:s uppgifter vill bolaget ta in drygt 15 miljarder kronor i sin planerade nyemission. Om Vargas tar sin andel skulle det innebära en investering på över 1 miljard kronor, vilket fortfarande kräver att andra storägare går in med betydande belopp.

Pensionsjättar näst på tur

Efter Vargas i ägarlistan kommer VD:n Peter Carlssons ägarbolag följt av danska pensionspengar i form av ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) som uppger att de äger 5,3% av Northvolt, vilket placerar ATP på plats fem i ägarlistan.

“Vi har inga ytterligare upplysningar”, skriver presschefen Jørgen Rudbeck i ett mejl.

På ägarlistans sjätte plats kvalar en skotsk pensionsförvaltare in i form av Baillie Gifford. I Sverige är förvaltaren kanske mest förknippad med investmentbolaget Kinnevik, där Baillie Gifford är största ägare.

James Anderson, Kinneviks ordförande
James Anderson, Kinneviks ordförande, på en konferens i vintras. Foto: John Resborn

Kinneviks ordförande James Anderson har ett långt förflutet på Baillie Gifford som partner. I en intervju med Di har han sagt att han var “förbryllad” att Kinnevik inte hade investerat i Northvolt när tog över ordförandeklubban. 2022 lämnade han Baillie Gifford och Kinnevik har aldrig köpt några aktier i Northvolt.

Hur Baillie Gifford idag ställer sig till att gå in och stötta Northvolt i sin kris vill PR-chefen Sara Reed inte svara på.

“Tyvärr kan vi inte prata om Northvolt – det finns sekretessavtal för de flesta privata företag vi investerar i. Jag beklagar att jag inte kan vara till hjälp”, uppger hon.

Därefter kommer ett anonymt luxemburgskt investeringsbolag och flera svenska pensionsfonder på ägarlistan. På plats åtta tar 4 to 1 Investments KB plats. Bakom det kryptiska namnet finns ett kommanditbolag där de fyra första AP-fonderna gick samman för en investering i Northvolt 2021.

Det är värt att notera är att AP-fonderna idag hänvisar till varandra, eller vägrar uttala sig, om den gemensamma investeringen som idag värderas till 4 miljarder kronor. Detta trots att de är statliga och förvaltar svenskarnas pensionspengar, vilket Afv rapporterat om. Statliga Vattenfall, på plats 14 i ägarlistan, ger inte heller några kommentarer om ägandet av Northvolt.

AMF: Följer storägarna

Men det är inte svenska pensionsfonder som håller i taktpinnen när Northvolt behöver ägarnas undsättning. Det är också något som nästa pensionsbolag i listan, AMF, framhåller.

“Vi följer givetvis utvecklingen noggrant, och inväntar mer information från bolaget samt de större ägarna, och andra intressenter, kring processen framåt”, uppger presschefen Jens Söderblom.

AMF inväntar storägarna, uppger Jens Söderblom på AMF. Foto: AMF

Han säger att läget för Northvolt är “ansträngt”, men är fortsatt optimistisk kring investeringen.

“Det är givet omständigheterna bra att Northvolt agerar och vidtar de åtgärder som de bedömer krävs för att säkra möjligheten att producera batterier och tjäna pengar, och i förlängningen börja generera avkastning till oss som ägare”, fortsätter han.

AMF sticker ut som institutionell ägare i meningen att de faktiskt säger någonting alls om hur de ser på situationen i Northvolt. En annan ägare är dock uppfriskande transparent med hur de försöker orientera sig i krisen.

“Jag har inget svar just nu kring hur vi tänker framåt, utan vi håller på och fundera och samla oss”, säger Elin Bergsten, finanschef på energibolaget Skellefteå kraft, som gick in tidigt i Northvolt men sedan inte deltagit i några nyemissioner.

Hur går diskussionerna?

“Ja, just nu diskuterar vi vad vi ska säga till media.”

VD:n oanträffbar

Northvolts VD Peter Carlsson har gjort sig helt oanträffbar för frågor från media efter de senaste beskeden om bolagets akuta kris.

Klart är att räddningen – även om Harald Mix hjälper till – i huvudsak finns utanför Sveriges gränser. Därför är en befogad fråga att ställa var bolagets VD befinner sig.

Den frågan svarar inte Northvolt på och batteritillverkaren har lyckats betydligt bättre än ägaren Volkswagen att hemlighålla var krismötena äger rum.

Var är Peter Carlsson och vad gör han? 

“Vår VD leder aktivt företaget”, säger kommunikationschefen Matti Kataja utan att svara på frågan.

Så var är han? 

“På jobbet.”

Läs ocksåAP-fonderna vägrar ge svar om Northvolt-miljarderna: ”Inte lämpligt”

Läs ocksåFörhandlingar är igång hos Northvolt – fackordföranden: ”Allmän oro”

Läs ocksåKreditchefen om Northvolt: ”Man får göra en politisk värdering”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du fler reportage

Annons från ABG Sundal Collier