Fastighetsbolag
Northvolts kris skakar fastighetsbolagen – Castellum stor hyresvärd
"Man kan alltid diskutera spridningseffekten. Vad händer med en ort eller en landsdel när en sån här aktör får problem", frågar sig analytikern Johan Edberg.
Northvolt har under hösten ansökt om företagsrekonstruktion i USA. Bolaget har miljardskulder, har sagt upp över 1600 personer och expansionsplaner har islagts.
Och ett av de fastighetsbolag man hyr lokaler av är Castellum. Totalt var batterijättens årskontrakt värt 125 Mkr enligt Castellums Q3-rapport.
“Det handlar om 1,3% av hyresvärdet. Slutsatsen man kan dra är att Castellum har en ganska god diversifiering bland hyresgästerna. Det inte obetydligt, men det är en ganska liten del av hyresvärdet”, säger Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg till Affärsvärlden.
Det handlar framförallt om fastigheter i Västerås där även ABB är en stor hyresgäst.
“Det är klart att det är problematiskt att ha en hyresgäst som kanske går i konkurs eller kraftigt drar ner sina ytor. Men jag tänker att Västerås är en ort som borde klara den typen av bortfall”, säger Johan Edberg.
NORRLANDSEXPONERADE BOLAG PRESSAS
Två andra fastighetsbolag vars aktier snarare har påverkats av Northvolts kris är Diös och NP3. De båda fastighetsbolagen har fokus på norra Sverige även om de inte har direkt exponering mot Northvolt.
“Oron för Northvolt har funnits där i prissättningen och prestationen av Diös”, säger Johan Edberg.
Diös har 8% av sitt fastighetsvärde exponerat mot Skellefteå, en ort där Northvolt drivit på både tillväxt och efterfrågan de senaste åren.
Diös har backat 8,5% senaste 3 månaderna. NP3 är upp 0,5% på samma tid.
Batteritillverkaren lyftes fram flera gånger i de båda bolagens årsredovisningar förra året. Till exempel går att läsa i NP3:s årsredovisning:
“I Skellefteå, en stad där NP3s närvaro är stark etablerar Northvolt Europas största fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar.”
Samtidigt har NP3 ingen direkt exponering mot Northvolt.
“Sen kan man alltid diskutera spridningseffekten. Vad händer med en ort eller en landsdel när en sån här aktör får problem? Och så blir det den kopplingen man drar. Det är samma för både Diös och NP3”, säger Johan Edberg och fortsätter:
“Aktiemarknaden har tagit fasta på det indirekta sentimentet i marknaden, i det här fallet Skellefteå och Norrland. Inte lika mycket Västerås och Castellum.”
Samtidigt så har Castellums aktie haft en tuff utveckling under hösten. Aktien är ner 20% sen början på oktober.
“Om man tänker sig hur Castellums aktie har handlats de senaste två och en halv månaderna, så kan man säga att det har raderats ut värde både relativt och absolut som överstiger den tekniska effekten av den här exponeringen.”
Skälet, tror Johan Edberg, är det faktum att det är en likvid aktie som många fonder äger.
Diös har pressats för mycket
I förra veckan lyfte Handelsbanken fram Diös som en favorit bland fastighetsaktierna och upprepade både sin långsiktiga rekommendation outperform samt kortsiktiga rekommendation köp. Motiveringen var just en pressad aktie av en generell motvind, samt sentimentet kring Northvolt i Skellefteå.
“Diös har nu en betryggande finansiering och relativt högavkastande fastigheter, samtidigt som värderingen är låg”, stod i Handelsbankens rapport.
Och Johan Edberg säger:
“Vi träffade ledningen nyligen. På kort sikt kan det vara lite färre hotellnätter eller ett litet avbräck. Kanske vissa bostadsplaner som läggs på is. Men långsiktigt så finns det fortfarande rationalen kvar att vilja ha industri i Norrland.”
Och rekommendationen för NP3 uppgraderades samtidigt till outperform av Handelsbanken.
Enter Fonders småbolagsförvaltare Jon Hyltner har precis köpt NP3 och är inte oroad för att Northvolts problem ska påverka NP3.
“Direktexponeringen till NP3 är noll och övriga högriskprojekt i Norrland är ytterst begränsad. Främsta risken vi övervägde innan vi gjorde vår investering var ifall det är risk att det är en grön investeringsbubbla i Norrland som kan dra ner hela regionen när den brister”, säger Hyltner.
Han fortsätter:
“Vi bedömer att regionen står på betydligt fler ben än dessa högriskprojekt och att den risken är hanterbar för fastighetsbolag i regionen. Framför allt för NP3 som har god kunskap om sitt lokalområde.”.
Läs mer: Northvolt långt ifrån att gå plus
Läs mer: Ränteförvaltarna: Fastighetssektorn är nästan friskförklarad
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.