Northvolts brev till leverantörerna efter konkursen: ”Vi beklagar”

På tisdagsmorgonen fick Northvolts leverantörer ett chockbesked: Northvolt Ett Expansion, som hanterar expansionen i Skellefteå har ansökt om konkurs. Affärsvärlden har tagit del av Northvolts brev till underleverantörerna. "Jag förstår att dessa nyheter är mycket oönskade", skriver VD:n Fredrik Hedlund.
Northvolts brev till leverantörerna efter konkursen: ”Vi beklagar” - nv-brev
Foto: Afv/Skärmdump

Strax innan klockan nio på tisdagsmorgonen försatte Stockholm tingsrätt Northvolts dotterbolag, Northvolt Ett Expansion AB, i konkurs.

Dotterbolaget hanterade expansionsprojekt för fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, vilket sedan tidigare blivit stoppat.

Chockbeskedet

Northvolts brev.

På morgonen fick också dotterbolagets leverantörer ett chockbesked undertecknat av VD:n Fredrik Hedlund och Dennis van Schie, Northvolts chef för leveranskedjor.

“Jag förstår att dessa nyheter är mycket oönskade, och å företagets vägnar vill jag försäkra dig om att vi beklagar att vi behövde lämna in denna ansökan”, går att läsa i brevet som Afv tagit del av.

I brevet skriver de att beslutet “var mycket svårt för styrelsen”. I dotterbolagets styrelse sitter, förutom Fredrik Hedlund, Northvolts VD Peter Carlsson och tranformationschefen Alexander Hartman.

“Om du gör affärer med oss inom den bredare koncernen är vår starka avsikt att upprätthålla det arbetsförhållandet”, fortsätter brevet.

Miljonskulder hos Kronofogden

Dotterbolaget har en skuld hos Kronofogden på 460 000 kronor som förföll till betalning igår. Bakom kravet står det kommunägda energibolaget Skellefteå Krafts dotterbolag, Skellefteå Kraft Service.

“Det här är fortfarande i ett tidigt skede och vi jobbar just nu med att skapa oss en klarare bild kring hur det här kommer att påverka Skellefteå Kraft”, skriver Elin Ala, pressansvarig på Skellefteå kraft, i ett mejl till Afv.

Noterbart är att Skellefteå Kraft också är delägare i Northvolt med 0,6% av kapitalet.

Hos Kronofogden ligger ytterligare 42 Mkr i pågående ärenden mot dotterbolaget, uppger myndigheten för Affärsvärlden.

“Riskerat den finansiella grunden”

För Affärsvärlden uppger kommunikationschefen Matti Kataja att konkursansökan var “ett nödvändigt steg.”

“Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt.”

Dotterbolaget har 42 Mkr i skulder hos Kronofogden. Vad är ditt besked till underleverantörerna som drabbas?

“Med hänsyn till den pågående processen så kan vi inte kommentera på detta i detalj. Ytterligare information kommer följa under processens gång och kommer drivas av den förvaltare som utses av tingsrätten”, kommentera Matti Kataja.

Läs ocksåNorthvolt-bolaget ansöker om konkurs – har miljonskulder hos Kronofogden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör