Northvolt sparkar 1 600 anställda: ”Besluten är nödvändiga för vår framtid”

En fjärdedel av den krisande svenska batteritillverkarens personalstyrka tvingas lämna. Även utbyggnaden av fabriken i Skellefteå läggs på is.
Northvolt sparkar 1 600 anställda: ”Besluten är nödvändiga för vår framtid” - WEB_INRIKES
Northvolts VD Peter Carlsson. Foto: Tove Eriksson / TT.

I flera veckor har bolaget och dess VD varit tysta men nu talar de ut om problemen, med låg produktion och stora utgifter, i ett pressmeddelande.

1000 av de som tvingas lämna är anställda i gigafabriken i Skellefteå, Northvolt Ett. I Västerås kommer 400 lämna och resterande 200 är anställda i Stockholm.

Det är en fjärdedel av Northvolts totala personalstyrka.

Enligt bolaget är alla uppsägningar föremål för pågående fackliga förhandlingar. I pressmeddelandet uttalar sig VD Peter Carlsson.

“Vi måste nu fokusera all vår energi och våra investeringar på vår kärnverksamhet. Att nå framgång i upptrappningen av produktionen vid Northvolt Ett är avgörande för att leverera till våra kunder och möjliggöra hållbara affärsoperationer”, skriver han.

“Nya produktionsrekord vid Northvolt Ett visar att vi är på rätt väg, men de beslut vi fattar idag, hur tuffa de än må vara, är nödvändiga för Northvolts framtid.”

Det har också beslutats om att alla expansionsplaner i Skellefteå stoppas. Allt detta är del av det krispaket som bolaget aviserade för två veckor sedan, för att säkra bolagets stabilitet. Bakgrunden för krisen ska vara “ett utmanande makroekonomsikt läge”, skrev Northvolt då.

VD:n talar ut  – “Större jävlar anamma”

Northvolts VD Peter Carlsson har inte tagit till orda under de senaste veckornas kris, fram till dagens besked.

“Det är viktigt framöver att alla stakeholders som vi jobbar med är med på att bidra till en långsiktigt bra lösning. Detta handlar om europeisk välstånd och konkurrenskraft, det är inte bara Skellefteå”, säger han till Ekot.

Strax därpå i SVT:

“Det är klart man känner sig vemodig över att behöva ta såna här beslut. Det som verkligen är viktigt är att vi får upp batteriproduktionen ytterligare här i Skellefteå.”

“Även om den här perioden är tuff för vår medarbetare så är det ett ännu större jävlar anamma och vilja”, säger Peter Carlsson och poängterar att fokus nu ligger på kärnverksamheten.

“Svart dag”

Även Marie Nilsson, förbundsordförande på IF Metall, uttalar sig i Ekot:

“Jag känner att det är en svart dag för Skellefteå och Västerås”, säger hon och fortsätter:

“Vår uppgift som facklig organisation är att stötta och hjälpa våra medlemmar på alla sätt vi kan nu”.

Affärsvärlden har tidigare skrivit om Akademikerföreningen som deltagit i förhandlingarna hos Northvolt. Teodor Mellström är föreningens ordförande på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer.

“Vi i Akademikerföreningen har tillsammans med övriga berörda fackförbund förhandlat med företaget i ett svårt läge. Det har varit väldigt svårt och utmanande. Nu kommer vi att lägga all vår tid åt att informera och ta hand om medlemmarna”, säger Teodor Mellström.

Affärsvärlden har sökt Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå, och Staffan Jansson (S), kommunalråd i Västerås. Även IF Metalls regionala skyddsombud på Northvolt.

Texten uppdateras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market