Northvolts kris tilltar – planerar att säga upp personal

Svenska batteritillverkaren Northvolt ska vidta ett antal åtgärder under sin strategiska översyn, vilket innefattar bland annat en minskning av personalstyrkan på fabriken i Skellefteå. Det framgår av ett pressmeddelande.
Northvolts kris tilltar – planerar att säga upp personal - NORTHVOLT
Northvolts VD Peter Carlsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Axel Hilleskog / SvD / TT

I pressmeddelandet presenteras en rad åtgärder som Northvolt kommer vidta för att säkra den finansiella stabiliteten. I dem ryms personalneddragningar för att kapa kostnaderna.

“De kostnadsbesparande mekanismer som är nödvändiga för att Northvolt ska kunna uppfylla sitt huvudmål att fokusera på storskalig celltillverkning kommer tyvärr att innefatta vissa svåra beslut om storleken på vår personalstyrka för att matcha behoven i en minskad omfattning av verksamheten. Inga slutgiltiga beslut har fattats om den exakta karaktären på eventuella nedskärningar”, skriver bolaget.

I pressmeddelandet anges “ett utmanande makroekonomiskt läge” som bakgrund för krisen.

Neddragningarna drabbar bland annat verksamheten i Skellefteå där bolaget har sin jättefabrik. Northvolt planerar att lägga produktionen av katodmaterial i malpåse tills vidare. Katodmaterial är en viktig insatsvara i battericelltillverkningen.

Har kallat till förhandling

Teodor Mellström är ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer.

“Vi står naturligtvis inför en svår och utmanade situation och fokus från vår sida nu är att stötta och ta hand om våra medlemmar”.

“Northvolt har kallat oss till förhandling. Vi kommer nu sätta oss ner tillsammans med företaget, gå igenom konsekvenser och titta på förslaget som företaget kommer lägga fram. Det är för tidigt att säga hur och i vilken omfattning detta kommer att påverka våra medlemmar”, skriver Teodor Mellström i en kommentar.

Största fackförbund på Northvolts fabrik är IF Metall.

“Vi har nåtts av informationen och nu ska förhandlingar vidta. I övrigt har vi inga kommentarer i dagsläget. Vi hänvisar alla frågor till företaget”, säger Anna Vestermark, ordförande för IF Metall Norra Västerbotten, till Affärsvärlden.

Affärsvärlden söker Northvolt för en kommentar.

Läs mer här:

Ebba Busch: Klart vi har en dialog med Northvolt

Northvolts ekonomi mycket ansträngd – men rekonstruktion inte aktuell

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market