Norska ministern om nedlagda vindkraften: ”Halleluja!”

Norges energiminister Terje Aasland (Ap) utbrast "Halleluja!" över nya prognoser som pekar mot en minskad utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Detta skedde nyligen vid Norges Vatten- och Energimyndighets årliga konferens.
Norska ministern om nedlagda vindkraften: ”Halleluja!” - Energiminister Terje Aasland (Ap) har møte med Ventyr
Norges energimininster utbrister Hallelujah om vindkraften som bromsar in.

Förra veckan kom Norges Vatten- och Energimyndighet, NVE, med en ny rapport om utvecklingen på kraftmarknaden fram till 2050.

Rapporten argumenterade att den norska satsningen på havsbaserad vindkraft kan få lönsamhetsproblem. NVE tror inte att det kommer byggas ut mer än sex av de 30 gigawatt som hittills legat i korten.

På NVE:s årliga konferens utbrast energiminister Terje Aasland (Ap) “Halleluja!” över detta. Det uppger norska Dagens Næringsliv.

Satsningen inte död

I sitt öppningstal på konferensen sade Aasland att han “hoppas av hela sitt hjärta” att myndighetens nya prognoser slår in. För det som i så fall gör norsk havsvind olönsam är ett nordiskt kraftöverskott på 60 terawattimmar och ett elpris på under 50 öre år 2050.

“Då säger jag halleluja om det stämmer. Halleluja!” utropade ministern och argumenterar att detta skulle gynna såväl konsumenter som industrin i Norge. Aasland understryker samtidigt att satsningen på havsbaserad vindkraft inte är död.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.