Norska miljardären satsar i Sverige: ”Jag är född med ett helt bestickset i käften”

Den norska miljardären Johan H. Andresen ska genom familjeföretaget Ferd investera jättebelopp i Sverige, som lockar mer än hemmamarknaden.
"Det finns en annan typ av entreprenöranda och vi känner oss nordiska", säger han till Afv och ger dessutom sin syn på:
✓ Potentialen inom byggvaruindustrin och konsumentsektorn
✓ Arvet: "Född med ett bestickset i käften - inte bara en silversked"
✓ Successionen: "Döttrarna måste förtjäna en maktplats"
✓ Nordenexpansionen: "First we take Manhattan..."
✓ En eventuell flytt till Sverige: "Bra jakt och fiske - Schweiz känns tråkigt"
Norska miljardären satsar i Sverige: ”Jag är född med ett helt bestickset i käften” - Andersen
Johan H. Andresen. Illustration Hans von Corswant

När Johan H. Andresen för över 25 år sedan ärvde det yttersta ansvaret för familjeföretaget Ferd såg han till att göra sig av med bolaget som ligger till grund för familjens förmögenhet – J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik.

“Efter fyra generationer med tobak valde jag som femte generation att sälja verksamheten. Vi distanserade oss från tobak för att vi inte kunde attrahera tillräckligt skickliga personer. Det kändes som om vi var under attack på något vis”, säger Johan H. Andresen som efter successionen jobbat hårt med att gnugga bort tobaksstämpeln.

Johan H. Andresens pappa, 37 år gammal, på sitt kontor i Tiedemanns Tobaksfabrik oktober 1967. Foto: Jan Erik Olsen / TT

Johan H. Andresens pappa, med identiskt namn, smygstartade diversifieringen av Ferd – som då hette Tiedemannsgruppen – under sin tid som kapten på skutan. Bland annat genom grundandet av förpackningsbolaget Elopak, konkurrent till svenska Tetra Pak, och genom uppköpet av skidproduktstillverkaren Swix.

Ska sätta sprätt på 3 miljarder

Diversifieringsarbetet har fortsatt sedan dess och nu är siktet inställt på att expandera ytterligare på den svenska marknaden genom investeringar på minst 3 mdr kr. På radarn finns både publika och onoterade bolag. Totalt äger och förvaltar Ferd tillgångar om 45 mdr norska kronor.

“Vi känner oss ganska mättade på den norska marknaden, särskilt inom byggvaruindustrin, så det blir naturligt att blicka mer mot Sverige”, säger Johan H. Andresen och tillägger:

“Sedan känner vi oss – och vill vara – nordiska.”

Ferd äger närmare 70% av norska Mestergruppen där bland andra byggvarukedjorna XL-Bygg och Bolist ingår. På så sätt har familjeföretaget stor exponering mot den norska och svenska byggvarumarknaden, berättar miljardären.

“Det finns många fina, svenska onoterade bolag vars ägare går i tankarna kring vem som ska ta över och oftast vill man inte sälja till riskkapitalbolag. Då kan Ferd vara ett bra alternativ. Det finns också en annan typ av entreprenöranda i Sverige än Norge med många fler familjekonstellationer”, säger Andresen och nämner affärerna som Ferd gjort med Ratos och Nordstjernan.

Ratos-affären

I december 2012 köpte Ratos tillsammans med Sjätte AP-fonden och Ferd det norska energiserviceföretaget Aibel. Ferd äger 49,4% av Aibel.

Nordstjernan-affären

I maj 2022 köpte Ferd 33% av det finländska diagnostikbolaget Aidian. På andra sidan förhandlingsbordet var Nordstjernan som äger resterande del av Aidian.

Vad ser du för potential inom byggvarusektorn?

“Jag tror på en sund tillväxt. Människor i såväl Sverige som Norge bor ganska utspritt och byggvarukedjorna, som XL-Bygg, finns där folket finns”, säger han och fortsätter:

“Genom att konsolidera får vi på sikt bättre marginaler. Ur ett hållbarhetsperspektiv börjar vi bli så stora att vi kan sätta fler specifikationer till underleverantörer som passar hållbarhetstänket. På så sätt känner vi att vi kan bidra positivt till klimatomställningen.”

Fortsatt fokus på konsumenten

Ferd har delat upp kapitalet i en handfull olika kategorier, som illustreras ovan. Ferd Capital förvaltar drygt 29 mdr norska kronor där investeringar i såväl onoterade som noterade bolag görs. Vid en titt på Ferds portfölj med noterade innehav ses både norska och svenska bolag. Inom byggvarusektorn återfinns BHG som femte största innehav. Ferd är näst störst ägare i e-handelsbolaget vars inriktning är bygg- och heminredningsprodukter. På grund av det stora ägandet har Ferd valt att plocka in Kristian Eikre som ledamot. Eikre är involverad i flera av Ferds börsnoterade och privata investeringar, bland andra BHG.

Ferds ägande i noterade innehav

Bolag Kapital och röster Värde (mkr) Andel av portfölj
Elopak 60,0% 4 152 50,4%
Boozt 12,5% 1 047 12,7%
Nilfisk 19,9% 909 11,0%
Lerøy Seafood 2,3% 543 6,6%
BHG 17,8% 432 5,2%
Cloudberry Clean Energy 12,2% 340 4,1%
Trifork 10,2% 325 3,9%
Mintra 38,2% 286 3,5%
XXL 11,3% 122 1,5%
Devyser Diagnostics 6,2% 74 0,9%
Norsk Titanium 4,0% 13 0,2%
Desenio 1,2% 1 0,01%
Källa: Holdings

“När det kommer till investeringen i BHG måste jag erkänna att vi underskattade pandemieffekterna. Tajmingen blev urusel”, säger Johan H. Andresen som dock ser ljust på framtiden för bolaget.

Nyligen sålde EQT hela sitt innehav i BHG, vilket innebär att Ferd nu är största ägare i e-handelsbolaget.

Hur engagerad och involverad är du som ordförande i Ferd när det kommer till Ferd Capitals investeringsbeslut?

“Det blir mest att jag tar fel varje gång så jag är inte särskilt involverad när det kommer till investeringar i publika bolag. Jag är ingen bra stock picker“, säger han med ett skratt.

“Vi har tydliga mandat på hur mycket pengar ledningen kan investera utan att styrelsen blandas in. Är det några hundra miljoner får jag oftast inte höra om det. Däremot blandas jag in om vi skulle ha ägar- eller styrelseambitioner.”

Johan H. Andresen. Foto: Ferd

Hur ofta blir du involverad då?

“När det går bra är alla glada och det flyter på, så då är det väldigt sällan. När det går sämre blir det mer tjafs och diskussioner och då involveras jag oftare.”

Miljardären förklarar att bolagsanalys inte är hans starkaste sida, utan att hans förmågor snarare är att attrahera duktiga människor och skapa entusiasm.

Några andra surdegar i portföljen, med den gemensamma nämnaren konsumentbolag, är kurskollapsade XXL och Desenio. På frågan om varför konsumentsektorsfokuset är så pass högt återkommer Johan H. Andresen till lockande långsiktiga trender och att bolagen tenderar vara enklare att analysera och förstå sig på.

Boozt är ett vettigt exempel på en bra affärsidé och ledning. Underliggande kommer troligen e-handel att växa och vi vill hitta de bolag vi tror kommer lyckas bäst. Där vill vi vara med och bidra.”

Ferd har stort Nordenfokus, varför inte utanför?

“Vi delar både kultur, värderingar, anhörighet och till viss del språk. Men vi får väl börja i Sverige… ‘First we take Manhattan‘”.

Andresen konstaterar att vid internationell expansion ter det sig naturligt att blicka mot grannländerna i ett första steg. Dessutom råkar han vara ett stort fan av Sverige där han semestrat mycket och känner sig hemma.

“Jag är hälften svensk och har många vänner i Sverige. Dessutom bor min syster i Stockholm. Det finns också goda möjligheter till jakt och fiske. Kanske flyttar jag till Sverige.”

Förmögna flyr landet – men inte Andresen

I våras rapporterade Affärsvärlden att hundratals rika norrmän flytt landet för att slippa förmögenhetsskatt. Många av dem valde att bosätta sig i Schweiz. Johan H. Andresen tycker det är synd, men anser att det inte nödvändigtvis är de förmögnas fel att det blivit så.

“Deras förmögenheter ligger låsta i fastigheter. Och i samband med de stigande räntorna hamnade fler i likviditetskris. Dessutom drogs många olika typer av skatteskruvar i Norge åt samtidigt.”

“Jag har aldrig tänkt på att flytta till Schweiz. Det verkar vara tråkigt att bo där. Ferd får i stället skapa mer värde så vi har råd att betala skatten i Norge och stanna kvar”, säger Andresen.

Du har tvättat bort Ferds tobaksstämpel. Hur ser du och omvärlden på Ferd idag?

“Ferd, alltså resa på svenska, är en idé. Jag ska inte säga att det är en resa, det har gått inflation i det begreppet. Men vi vill skapa varaktiga värden och tydliga fotspår. Vi vill bidra till samhället på alla tänkbara sätt”, säger Andresen.

Han liknar Ferd med Rune Anderssons investeringsbolag Mellby Gård.

Rune Andersson grundade investmentbolaget Mellby Gård. Foto: Suvad Mrkonjic/BILDBYRÅN

“Ferd har varit ett holdingbolag, en industriell investerare och ett family office. Vi är en blandning av alla dem. Det är svårt att säga exakt vad vi är idag, men vi har en idé om att ägande betyder något och att det sträcker sig längre än bara ren avkastning.”

“Får rysningar”

Något som ger Andresen “ståpäls” är det till 70% ägda konsultbolaget Unicus med rötter från Norge. Unikt för bolaget är att det bara anställer personer med autism.

“Vi har fusionerat Unicus med Auticon och bolaget har 465 konsulter i 14 länder och 30 städer över hela världen. Bolaget har vuxit kraftigt i Sverige med bland andra SEB som kund. Idag är vi världens största arbetsgivare av personer med högfungerande autism. Att omvandla filantropiska initiativ till lönsamma verksamheter vill vi göra mer av.”

På tal om filantropi och att göra nytta nämner Johan H. Andresen att det är just det som driver honom allra mest personligen.

“Jag är född med ett helt bestickset i käften. Inte bara en silversked… Den materiella biten har jag, så det krävs att man hittar något annat som driver en. Jag tror att varje generation som ärver en förmögenhet vill vara entreprenörer av deras tid.”

Själv kör han sin fars gamla Audi sedan flera år.

Döttrarna blir miljardärer

2007 överförde Johan H. Andresen 42,5% av förmögenheten till vardera två döttrar, Katharina och Alexandra Andresen som då precis blivit tonåringar. Resterande 15% av kapitalet och 70% av rösterna i Ferd kontrolleras av honom själv.

En av anledningarna till att han skrev över lejonparten av förmögenheten till döttrarna så pass tidigt i deras liv var för att undvika eventuell arvsskatt.

Katharina Andresen. Foto: Dag Knudsen/Ferd

Arvet gjorde döttrarna till världens yngsta dollarmiljardärer, vilket uppmärksammades i stor skala. Var du och döttrarna beredda på den uppmärksamhet som detta innebar?

“Vi var varken beredda på uppmärksamheten och hade inte tänkt på det. Sådant är svårt att veta på förhand. Men det kanske jag borde ha tänkt på. Det är möjligt att det var för tidigt att exponera döttrarna på det sättet.”

Med facit i hand hade Johan H. Andresen “kanske gjort det senare.”

“Jag underskattade medieintresset för detta. På den tiden fanns knappt sociala medier heller, men trots det spred det sig snabbt och brett.”

Döttrarna har fått ägandet. När får de och vill de ha makten?

“Döttrarna sitter i Ferds styrelse. Om de vill påverka än mer genom att exempelvis bidra i bolaget som anställda återstår att se. De måste förtjäna en större maktposition, mer än att de är arvingar. Makten kommer inte automatiskt.”

Katharina Andresen kan möjligen vara intresserad av en större maktposition i bolaget. Hon har påbörjat sin resa inom Ferd och har visat visst intresse, säger Johan H. Andresen.

Alexandra Andresen ägnar sig åt hästdressyrtävlingar och ridning. Att hon skulle ta Ferd vidare ter sig mindre sannolikt, åtminstone inte på egen hand, berättar han vidare.

Alexandra Andresen. Foto: Dag Knudsen / Ferd

Vore det att föredra att döttrarna tar Ferd in i framtiden?

“Vi kommer att presentera en plan för ägarstyrningen i Ferd i närtid. Det är för tidigt att säga något om detta nu, så jag kan inte ge några detaljer. Men någonting är på gång och mina anställda behöver få veta det först”, säger Johan H. Andresen och fortsätter:

“En av de smartaste sakerna jag gjort var att rekrytera två VD:ar internt. Första gången var det en tidigare finanschef och andra gången en 35-åring som arbetat på Ferd i åtta år. Med dessa rekryteringar ville vi visa att vem som helst kan bli chef på Ferd. Vi kommer alltid göra det som är bäst för bolaget.”

Läs mer: 

Hela listan: Sveriges superrika – här är alla dollarmiljardärer

Lista: Världens 100 rikaste – alla svenskar har ramlat ur topplistan

Norge – den sista Sovjetstaten

Doldismiljardären och tidigare fotbollsspelaren tar jättebet i SAS

Sågverkskungen Karl Hedins okända jätteposter i Investor och Industrivärden

Waldenström: Världen blir mer jämlik – ska vi tacka de superrika?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold