Norge
Norska kronan tillbaka till 1992: ”Väldigt mycket negativt just nu”
"Det är ganska anmärkningsvärt, men det är väldigt mycket som är negativt för den norska kronan just nu", säger SEB:s analyschef Karl Steiner.

Den svaga inhemska valutan har länge varit en snackis i Norge, och på fredagen nåddes en ny bottennivå. I skrivande stund kostar en norsk krona 0,92 SEK. För bara två år sedan var kursen cirka 1,10.
“Den norska kronan föll kraftigt under pandemin. Men utöver det får vi gå tillbaka till 1992 för att hitta en svagare nivå. Det måste ha varit precis innan Sverige devalverade sin valuta, säger SEB:s analyschef Karl Steiner.
Han pekar ut den senaste veckans tullfrossa på marknaderna och det rasande oljepriset som huvudförklaringar till bottennoteringen. När Trumps tullar presenterades den 2 april föll oljepriset rejält, från 75 till 58 dollar på bara några dagar.
“Eftersom den norska ekonomin är starkt beroende av oljan, finns det en tydlig korrelation mellan oljepriset och den norska kronan”, säger Steiner.
Pressas av flöden
När “kronen” pressades under pandemin genomförde Norges centralbank en undersökning för att förstå varför valutan försvagades. De kom då fram till att norska förvaltare har relativt höga säkerhetsgrader. Steiner tror att detta kan ha bidragit även till den senaste veckans kraftiga tapp.
“De har köpt mycket norska kronor för att säkra upp sin valutarisk, och har samtidigt stor exponering mot USA. Så när börserna backar så rejält som de har gjort, så blir förvaltarna översäkrade. Då måste de sälja norska kronor, vilket pressar ner valutan ytterligare”, säger han.
På sikt tror analyschefen ändå att norrmännen kommer få revansch, givet att Trumps uttalade mål är att försvaga dollarn.
“I en sådan dollarmiljö borde både den svenska och norska kronan gynnas”, säger Steiner.
Men på kort sikt lär utvecklingen avgöras av den generella riskaptiten och oljepriset, tillägger han.
“Fortsätter börserna att falla får du nog ytterligare en försvagning.”
Ränteprognos ligger kvar
Norges Bank har låtit styrräntan ligga oförändrad på 4,5% tio möten i rad. SEB räknar med fyra sänkningar under de kommande två åren. Valutaförsvagningen påverkar inte den prognosen, säger Karl Steiner.
“Jag tror inte att Norges Bank är orolig givet förklaringarna till den senaste tidens fall. Men om marknaden vänder och kronan inte tar sig, då borde de nog bli lite oroliga”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.