Norska Hybrit-utmanaren säkrar ny finansiering – avslöjar inte summan

Norska Blastr Green Steel som vill bygga ett fossilfritt stålverk i Finland har tagit in två nya finansiärer. Men hur mycket av kapitalbehovet på 4 miljarder euro som är säkrat hemlighålls av Hybrit-utmanaren.
Norska Hybrit-utmanaren säkrar ny finansiering – avslöjar inte summan - blastr-green-steel-appoints-industry-expert-mark-bula-as-new-ceo-to-drive-roll-out-of-ultra-low-carbon-steel-value-chain-in-europe
Tidigare H2GS-toppen Mark Bula är VD på Blastr sedan i april. Foto: Blastr

Blastr är ett norskt bolag som planerar att investera 4 miljarder euro i ett nytt fossilfritt stålverk. Bygget planeras till finska Ingå utanför Helsingfors.

I april bytte den norska utmanaren till Hybrit och H2 Green Steel ut VD:n Hans Fredrik Wittusen. Ersatte gjorde amerikanen Mark Bula med ett tydlig uppdrag: säkra nytt kapital.

Finansieringen hade då inte säkrats inom tidplanen. Och Mark Bulas kom från en position som kommersiell chef på svenska H2GS, som varit klart mer framgångsrika när det kommer till kapitalanskaffningar.

Säkrar ny finansiering

Fram till nu har Blastrs enda externa finansiär varit amerikanska Cargill, som utlovat en placering om 10 miljoner dollar i projekt.

I en ny kapitalrunda har Blastr lyckats säkra mer finansiering. Förutom Cargill har även den tyska stålhandlaren Interfer Group, finska statliga riskkapitalbolaget Tesi och Blastrs grundare Vanir Green Industries deltagit i rundan med nytt aktiekapital. Det berättar Blastr i ett pressmeddelande.

Hemligt belopp

Vilka belopp det handlar om hemlighåller Blastr. Men kapitalet ska enligt bolaget användas till projektutveckling och tillståndsprocesser för stålverket i Ingå, samt för en pelletsanläggning i Nordeuropa.

“Den framgångsrika första externa finansieringsrundan är ett betydande steg mot att förverkliga Blastrs investeringsprogram på flera miljarder euro för produktion av järnmalmspellets, järnsvamp och stål i global skala”, säger Mark Bula i en kommentar.

Storbanken SEB har agerat finansiell rådgivare i affären.

Läs också: Tidigare H2GS-topp ska leda norsk rival

Läs också: Hybrit-utmanaren valde bort Sverige: ”Elleveransen var en kritisk fråga”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.