Norrmän köper svenska aktier för oljepengar
1990 skapade norska staten sin Petroleumfond, baserad på intäkter från utvinningen av det svarta guldet i Nordsjön. Genom både tillväxt på förvaltat kapital och nya årliga tillskott har Petroleumfonden vuxit till en riktigt förvaltningsbjässe.
Vid årsskiftet uppgick Petroleumfondens värde till 386 miljarder noska kronor, motsvarande 444 miljarder svenska. 40 procent av detta är alltjämt aktier, vilket vid årsskiftet motsvarade 178 miljarder kronor. Resten placeras huvudsakligen i räntebärande papper.
I slutet av mars tillfördes fondens aktiedel ytterligare 30 miljarder norska kronor, och en del av dessa har uppenbarligen använts till att köpa blågula aktier, visar SIS Ägarservices halvårstabeller.
Vid årsskiftet ägde norska staten aktier i 29 svenska börsbolag, och det rör sig i stort sett enkom om de största. Det enda papper norska staten minskat sitt ägande i är Assi Domän, där man gått från 77 miljoner aktier till 51 miljoner. Det ser ut som en miss så här i efterhand, Assi Domän är ju en av få aktier som stigit ganska kraftigt på årets börs.
I stället har norska staten flaggat upp i Ericsson, och detta med nära 40 procent till 10,7 miljoner aktier, motsvarande 0,2 procent av kapitalet i den svenska telekomjätten.
Desto mer har man köpt i Skandia, som numera också är storpolitik i Norge genom sitt samägande i If med försäkringsbolaget Storebrand som finska Sampo försöker köpa. Ägarandelen i Skandia har trefaldigats till 2,1 miljoner aktier.
Ännu mer har norrmännen ökat sitt ägande i storbanken Nordea, från 0,8 miljoner aktier till 3,9 miljoner. I Sandvik, som länge bekymrat sig över en låg andel utländskt ägande, har norska staten dubblerat sitt innehav till 416 000 aktier.
Som ny storägare dyker norska staten upp i låsbolaget Assa Abloy där man nu kontrollerar 422 000 aktier.
Utöver dessa större köp har norska oljepengar under våren också investerats i Electrolux, Gambro, Scania och SSAB. Ägandet ser ut att vara oförändrat i bland annat Telia, SEB, Föreningssparbanken, Invsetor och Hennes & Mauritz. Oförändrat var också innehavet av en halv miljon aktier i kursrysaren Framfab, åtminstone innan nätkonsultens emissioner.
Ägandet i Ericsson, Skandia och Sandvik uppgår till modesta 0,2 procent av kapitalet, och i samtliga övriga fall rör det sig om mindre innehav än så.
Norska Centralbanken, som förvaltar Petroleumfonden, får endast investera 40 procent i aktier, varav hälften går till europeiska. Den svenska delen av portföljen uppgår följaktligen till endast 1,5 procent.
Det kan dock snart komma en ny runda med aktieköp från norska statens sida. Den nyligen skedda privatiseringen och börsnoteringen av Statoil har gett Petroleumfonden ytterligare 60 miljarder norska kronor att placera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.