Norrman årets fondstjärna
”Vår fond är bred och har haft en negativ syn på telekomsektorn, vi har en låg risknivå”, säger Eivind Haugan, VD för Futuris.
Hedgefonder har blivit alltmer populära både bland privatpersoner och institutioner. De har friare placeringsregler än vanliga aktiefonder, bland annat får de blanka aktier. Det gör att de kan tjäna pengar även i en fallande marknad.
Störst bland hedgefonder är Patrik Brummers hedgefond Zenit. Zenit steg under förra året i värde med 30 procent samtidigt som generalindex landade på minus 12 procent och Morgan Stanleys världsindex föll med 14 procent.
I år har det gått fortsatt bra för fonden, till och med den 31 juli ökade den med 12 procent i värde, samtidigt som Stockholmsbörsens SAX-index föll 16 procent. Fonden fick däremot se sig slagen av konkurrerande hedgefonder.
Bäst gick det alltså för Futuris som förvaltas av Eivind Haugan. Patrik Brummer behöver dock inte deppa, Brummer & Partners äger 40 procent i fonden. Fram till den sista juli steg den i värde med 18,8 procent. Minsta summa som går att sätta in är 100.000 euro och det är i första hand förmögna privatpersoner som satsar pengar i fonden.
Fonden har ett europeiskt fokus med tyngdpunkt på de nordiska länderna. De långa investeringarna är i första hand aktier i sektorer som skog, olja och läkemedel. I telekomsektorn har fonden, blankat, det vill säga spekulerat i nedgång.
”Eftersom vi inte följer index kan vi vara mer fria när vi investerar, vi satsar därför på endast de aktier vi själv har tro på oavsett vikt i index. Vårt mål är att ha en absolut avkastning, vi ska alltså tjäna pengar oavsett hur marknaden går”, säger Eivind Haugan. Han påpekar att förvaltarna haft en negativ syn på makroekonomin och därför investerat med inriktning på en fallande marknad.
Det har också gått bra för doldisfonden Eikos som förvaltas av Harald Lundén. Den steg med 13,2 procent till och med 31 juli i år. Fonden investerar i bolag i Norden, men också i Polen och Estland. De största innehaven var vid halvårsskiftet Assidomän, Hansabank och Fortum. Värdet på fonden är 914 Mkr jämfört med 208 Mkr när den startade den första januari 2000.
”Vi har en företagsanalytisk inriktning vilket betyder att vi gör djupa analyser av enskilda bolag och väljer att köpa aktier i de bolag vi finner intressanta. Vi följer inte index och är därmed friare i våra investeringar. På det sättet skiljer vi oss från de flesta andra fonderna”, säger Harald Lundén, portföljförvaltare på H. Lunden kapitalförvaltning AB.
”Vi har inte investerat i telekom i särskilt stor utsträckning. Vi anser att det byggdes upp en överkapacitet, telekomföretagens beräkningar om antalet sålda mobiltelefoner var alldeles för höga och därför höll vi oss borta från de aktierna”, säger Harald Lundén.
Förra året gav fonden Eikos 25 procent i avkastning och Harlad Lundén anser att en ökning på 20 procent är bra ett år som detta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.