Norge säljer ut statliga bolag
För den som har några miljarder över i fickan kan en köprunda till vårt västra grannland rekommenderas.
Igår kom listan på de statliga företag som norska regering vill sälja. Bland de som blir helt privata finns halvstatliga Raufoss, underleverantör till fordonsindustrin, och Kommunalbanken, där norska staten nu äger fyra femtedelar.
I halvstatliga Den norske Bank, Norsk Hydro respektive sjöfarts- och försvarsteknologiföretaget Kongsberg Gruppen samt fyra femtedelsägda Telenor respektive Statoil kommer dock norska staten att behålla 34 procent. Detta för att försäkra sig om att huvudkontoren för dessa bolag fortfarande blir kvar i landet.
– Globala marknader ställer krav på omställning och omstrukturering. Kapital är inte tillräckligt. Man måste också ha kompetens och förmåga till att ta snabba beslut, skriver näringsminister Ansgar Gabrielsen i ett pressmeddelande.
Han påpekar att den nya ägarpolicyn syftar till att skapa en mer aktiv ägarstyrning, vilket ska påverka lönsamheten positivt. Och privata ägare har generellt sett bättre förutsättningar för detta, och därför ska statens ägande begränsas till företag där det finns ett klart motiverat politiskt motiv, enligt Gabrielsen.
När det gäller Statkraft, den norska motsvarigheten till Vattenfall, ska företaget ombildas till ett aktiebolag för att lättare kunna ta in nya ägare.
I ett marknadsbrev bedömer banken SEB att utförsäljningarna på kort sikt kommer innebära en förstärkning av den norska kronan.
Enbart försäljningen av statens aktier i Norsk Hydro inbringar i år ett tillskott till statskassan med 12 miljarder norska kronor, analyserar banken.
Bland annat intresseorganisationen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, är besviken att inte aktierna i flygbolaget SAS inte säljs.
Även aktieanalytikern Hans-Erik Jacobsen på analyshuset First Securities frågar sig varför den norska regeringen behåller SAS-aktierna.
– SAS är ett svenskt företag där den norska staten äger 14 procent, och de 14 procenten påverkar inte företagets dagliga verksamhet och inte heller den framtida strategin. Jag kan inte se sambandet mellan statligt ägande och skötseln av SAS, säger han till Dagens Næringslivs nätutgåva.
En möjlig förklaring till den norska regeringens kovändning kan vara påtryckningar från den statsminister Göran Persson.
Ansgar Gabrielsen förklarade vid ett flertal tillfällen i början av året att den norska regeringen övervägda en försäljning av SAS-aktierna.
I en intervju i Finanstidningen den 15 februari uttalade Göran Persson att den svenska regeringen skulle köpa de norska aktierna i SAS om de blev till salu. Samma dag som intervjun publicerades, diskuterade Persson frågan med statsminister Kjell Magne Bondevik.
Robert Sennerdal
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.