Norge fick svenska kronan på fall

De svenska penningmarknaderna stängde redan klockan 12.00 på torsdagen inför morgondagens midsommarfirande. Räntorna sjönk under dagen efter duvaktiga besked från flera centralbanker med amerikanska Federal Reserve i spetsen. Dollarn var svagare liksom den svenska och norska kronan.

Fed gjorde i går kväll vad marknaden hade förväntat sig och fortsatte nedtrappningen av de månatliga obligationsköpen med 10 miljarder dollar samtidigt som räntan lämnades oförändrat. Vad som fick marknaderna att reagera och dollarn att försvagas var frånvaron av hökaktiga signaler i beskedet.

“Fed-uttalandet innehöll bara små förändringar, och var därmed något mindre hökaktigt än förväntat”, skriver Danske Bank som noterar att centralbanken lämnade formuleringarna kring inflationen oförändrade, trots den senaste tidens uppgång i kärninflationen. Fed fortsätter att slå an en försiktig ton här, och det var något överraskande, enligt Danske Bank.

En annan sak att ta fasta på var, enligt SEB, att 11 av 16 ledamöter nu bedömer att den normala räntenivån på lång sikt är under 4 procent. Medianen var 3,75 procent i går, vilket kan jämföras med 4,00 procent i mars.

Norges Banks penningpolitiska besked innehöll en oväntat stor sänkning av räntebanan, enligt Nordea. Den nya banan implicerar att den första höjningen sker i det tredje kvartalet 2016 och att det finns en 25-30 procent sannolikhet för en sänkning i det första kvartalet 2015. “Den nya räntebanan överraskade både oss och marknaden”,skriver Nordea. Den norska kronan försvagades efter beskedet och drog i fallet även med sig den svenska kronan.

Jämfört med ECB och Norges Bank ser den svenska Riksbankens räntebana nu förlegad ut då den implicerar en frikoppling som aldrig observerats tidigare, kommenterade Nordea. “Om den realiserades skulle den skicka kronan högre och inflationen lägre och det är helt klart inte en valmöjlighet för tillfället”, skrev banken.

Schweiz centralbank gjorde inga förändringar i penningpolitiken och upprepade både räntenivå och växelkursgolvet vid 1,20 franc för en euro. Francen reagerade inte nämnvärt på beskedet.

Den brittiska detaljhandeln var ungefär som väntat i maj, med ett något starkare utfall än väntat i månadstakt och ett något svagare än väntat i årstakt. Det brittiska industriproduktionsindexet var oförändrat i juni.

För svenskt vidkommande noteras att tågkonflikten är över sedan fack och arbetsgivare kommit överens om en modell där timanställda får högre lön, vilket ska öka incitamenten för arbetsgivare att ha fast anställd personal.

I eftermiddag väntas USA-statistik i form av Philadelphia Fed-index och ledande indikatorer, samt veckodata över nya arbetssökande och konsumentförtroendet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ProRealAlgos