Avanza
Nordnet och Avanza i topp – här är Sveriges mest lönsamma banker
Avanza har haft den högsta lönsamheten av alla svenska banker åren 2020, 2021 och 2022. Nordnet har också varit bland topp tre under dessa år. De två bankerna har haft en synnerligen god period och en lönsamhet högt över övriga svenska banker.
Banker bland de 10 mest lönsamma är två storbanker, tre sparbanker, två kreditinriktade samt prispallen i form av 3:an Erik Penser Bank samt Nordnet och Avanza. Erik Penser Bank sålde sin värdepappersrörelse till Carnegie Investment Bank i november 2023 och erhöll 259 Mkr, som bidrog till årets höga lönsamhet. De två storbankerna Swedbank och SEB hade liksom övriga storbanker ett synnerligen gott år, där Swedbank var extra bra på det under 2023 så viktiga räntenettot.
De tre sparbankerna Skåne, Vimmerby och Rekarne har lokala skalfördelar. Sparbanker har normalt många kunder på mindre yta, vilket historiskt har varit en stor konkurrensfördel för sparbanker. TF Bank och Norion Bank har också haft ett lönsamt år, även efter kreditförluster, men har också allt större risker i kreditportföljen.
Under 2023 var det fem banker som gick med förlust. Ikano Bank, JAK Medlemsbank och Marginalen Bank gick åter med förlust. Klarna Bank förbättrade sitt resultat från ca -10,2 mdr kr till ca -2,5 mdr kr.
Även Sveriges senaste bank Qred Bank AB, som beviljades banktillstånd under 2023, gjorde en mindre förlust under 2023 (-17 Mkr). Qred Bank som är inriktad emot finansiering till mindre företag, och finansieras under 2023 främst av inlåning från hushåll i Tyskland. Utlåning till allmänheten var per 2023-12-31 606 Mkr och kreditförluster netto var under 2023 -414 Mkr.
2023 var ett synnerligen lönsamt år för svenska banker, främst beroende på ett starkt räntenetto. Mycket av förbättringen av räntenettot berodde dock på den högre räntenivån, som hittills hållit sig väl under 2024. Därför lär även 2024 bli ett bra och lönsamt år för svenska banker.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.