Investeraren
Investeringschefen om nya fonden: ”Kan gå in i bolag som inte ens är till salu”
”Jag kan tycka att private equity är svårgenomlyst", säger hon.
600 miljoner kronor. Så mycket har Nordea dragit in till sin senaste Private Banking-produkt: Nordea PE Mix II. Fonden investerar i nordiska riskkapitalbolag och ansvarig för fonden är Cecilia Kellner, investeringschef på Nordea Liv och Pension. Hon och hennes team väljer ut de riskkapitalbolag och venture capital-bolag som ligger rätt i tiden.
Nordea har sedan tidigare en Private Equity Mix-fond för sina Private Banking-kunder. Att det nu blir en andra fond är ett resultat av det stora intresset.
”Vi har haft riskkapitalbolag som ett tillgångsslag i pensionsportföljerna eftersom det passar bra för diversifiering”, säger Cecilia Kellner och fortsätter:
”Jag brukar säga att private equity är lite som en svart låda. Det är mindre transparant, mer svåråtkomligt, kräver höga investeringsbelopp och i regel får du inte heller investera som privatperson. Med den här fonden är det möjligt att investera i onoterade bolag men genom ett riskkapitalbolag.”
Blandad risk
Tanken är att fonden ska viktas så att den består till 80% av riskkapitalbolag, och till 20% av venture capital-bolag på grund av den högre risken.
En investering som fonden gjort är i riskkapitalbolaget EQT:s fond EQT X. Cecilia Kellner lyfter fram att Nordea investerat i EQT:s fonder under lång tid tidigare.
”De har en bra bra struktur, jobbar med hållbarhet och har en modell som håller i både lågkonjunktur- och högkonjunktur”, säger hon.
Ett annat innehav i portföljen är Norrsken och deras fond Norrsken VC II, som främst investerar i techbolag som har skalbara lösningar.
”Norrsken har ett extremt bra varumärke, de får mycket affärer till sig. Genom det nätverket kan de också ha större sannolikhet att lyckas framöver med sitt impact- och hållbarhetsfokus”, säger Cecilia Kellner.
Även Trill Impact, som också är ett av fondens innehav, har stort fokus på hållbarhet. Bolaget startades av EQT-veteranen Jan Ståhlberg år 2019.
”När Trill Impact började var de nya med att applicera hållbarhet som en strategi på private equity eller venture capital. De har banat vägen för andra aktörer och det går fort framåt”, säger Cecilia Kellner.
Kikar mot andrahandmarknaden
Ytterligare ett innehav i fonden är NEA III, som investerar i mindre tillväxtbolag i Sverige.
”Vi vill ha en spridning på PE-förvaltare som inte står och knackar på samma dörr. NEA är en småbolagsförvaltare som bygger sin strategi på starka nätverk. De kan gå in bolag som inte ens är till salu, vilket är spännande”, säger Cecilia Kellner.
Cubera är ett riskkapitalbolag som ägs av Storebrand-koncernen. Nordea PE Mix II har valt att gå in i Cubera X, som investerar i andrahandsmarknaden för riskkapitalbolag.
”De har möjlighet att kunna köpa in sig i bolag, oftast till en rabatt. Vi samarbetar med dem för att kunna ta oss in på andrahandsmarknaden inom private equity”, säger Cecilia Kellner.
Ni kommer att fylla på Nordea PE Mix II med fler bolag. Vad letar ni efter då?
”Strategin är nordisk, vi går bara in i nordiska förvaltare som kan investera i europeiska bolag”, säger Cecilia Kellner och berättare att det inom nordiska PE-världen finns ungefär 80 förvaltare som de kan titta på.
”Förhoppningsvis går vi in i en andrahandstransaktion och köper loss en annan institutionell investerare. Det får gärna vara i en mid-market-fond”, säger hon.
Hur aktiva kommer ni vara som LPs i fonderna?
”Det är lite varierande vilken förvaltare vi går in i och hur aktiva vi är. Vi är relativt aktiva och har nära dialog med alla. I vissa är vi väldigt aktiva och har ett stort inflytande. När vi investerar ställer vi ganska hårda krav”, säger Cecilia Kellner. Hon är även mån om att de Private Banking-kunder som går in i PE Mix II-fonden ska ha bra information om investeringen under de drygt tio år som fonden väntas vara aktiv.
”Jag kan tycka att private equity är svårgenomlyst. Vår tanke är att försöka vara så transparenta som vi kan och prata om våra investeringar och underliggande bolag, så kunden vet vad den har investerat i”, säger Cecilia Kellner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.