Nordea vill flytta avdelning från Norge till Sverige

Nya lagändringar i Norge har fått Nordea att överväga en flytt av sin försäkringsverksamhet till Sverige, rapporterar Dagens Næringsliv.

Den 1 januari 2016 träder det så kallade Solvens II-direktivet i kraft med vissa övergångsregler, vilket innebär nya solvensregler för försäkringsbolag i EU:s medlemsländer.

Sverige har valt att göra vissa undantag från Solvens II, vilket man inte tänkt göra i Norge. Detta har upprört bland annat Storebrand, Norges största försäkringsbolag, som är oroliga för att det kan slå mot bolagets aktieutdelning.

Nordea å sin sida överväger att flytta delar av sin norska försäkringsverksamhet till Sverige där reglerna är mindre stränga. Det säger Jørund Vandvik, vd för Nordea Liv, till Dagens Næringsliv.

– Vi har tillräckligt med kapital för att uppfylla Solvens II i Norge, men när den här möjligheten dyker upp vill vi överväga det, säger han till Dagens Næringsliv.

Solvens II

Solvens 2 ska bland annat stärka sambandet mellan solvenskrav och risker för försäkringsbolag. Det ska också ge ett bättre konsumentskydd. Direktivet är även ett led i ett större arbete för att skapa en gemensam europeisk finansmarknad.

Solvensregelverket bygger på tre pelare:

  1. kvantitativa krav för beräkning av kapital
  2. kvalitativa krav på riskhantering och intern kontroll
  3. krav på publik information till marknaden

För närvarande pågår arbete med att utforma regler på en mer detaljerad nivå, utifrån Solvens 2-direktivets ramar. Arbetet leds till stor del av Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa).

(Källa: Finansinspektionen)

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.