Svensk ekonomi
Nordea: Sveriges ekonomi går in i en ny fas
Även om pandemin dröjer sig kvar, blir dess ekonomiska konsekvenser allt mindre. Tidigare i år passerade BNP förkrisnivåer och resursutnyttjandet är nu snart lika högt som det var under de starka konjunkturåren 2017 och 2018, noterar Nordea i sin konjunkturrapport.
Sveriges BNP väntas nu öka med 4,6% i år och 3,5% nästa år. I maj-prognosen spåddes BNP öka med 4,6% i år och 3,0% nästa år.
Investeringarna blir en viktig motor i tillväxten jämsides exporten. Samtidigt väntas det höga resursutnyttjandet och brist på arbetskraft dämpa tillväxten.
“Återhämtningen efter pandemin ligger bakom oss. Tillväxten breddas då även investeringarna tar fart och ekonomin går på alla cylindrar”, säger Annika Winsth, Nordeas chefsekonom.
Vidare noteras arbetslösheten falla snabbt och nå samma nivå som innan pandemin redan nästa sommar. Bristen på arbetskraft stiger emellertid snabbt. Detta, tillsammans med den höga efterfrågan, väntas göra avtryck på löneökningarna som växlar upp.
Samtidigt pressar den höga efterfrågan på varor i världen och globala logistikproblem upp priserna. Tillsammans med höga energipriser ger det för första gången på länge ett mer tydligt inflationstryck och inflationen stiger över 2-procentsmålet det kommande året.
Den höga inflationen väntas dock bli tillfällig och Riksbanken fortsätta med sin krispolitik. Reporäntan bedöms ligga still under hela prognosperioden och först nästa år slutar Riksbanken med nya stödköp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.