Nordea tror bostadspriserna rasar med 15%: ”Tvärbromsar”

Nordea justerar sin prognos över prisutvecklingen för bostäder i Sverige. Banken bedömer nu att priserna faller med 15% från toppen i mars 2022 till mitten av 2023, jämfört med tidigare prognos om en minskning på 10 procent.
Nordea tror bostadspriserna rasar med 15%: ”Tvärbromsar” - bostad-barcelona-spanien-900
Foto: AP Photo/Manu Fernandez/TT

Enligt Nordea väntas nedgången sakta in i närtid men sedan ta ny fart när Riksbanken höjer styrräntan i september och november. Höjningarna väntas bli på 0,75 respektive 0,5 procentenheter, vilket innebär att räntan går från nuvarande 0,75 till 2,00 procent vid årets slut. Det framgår av en ny rapport.

”Även om vi inte räknar med fortsatta räntehöjningar nästa år är risken stor för att obalansen mellan utbud och efterfrågan består under 2023, inte minst på grund av det höga bostadsbyggandet. Antalet byggstarter låg kvar på en historiskt hög nivå till och med andra kvartalet i år vilket innebär att utbudet av nyproducerade bostäder blir högt även nästa år. Vi räknar med att bostadsbyggandet tvärbromsar under det andra halvåret i år, vilket kan ge visst stöd till bostadspriserna under andra halvåret 2023”, skriver Nordea.

Bostadspriserna har sedan mars i år backat med 6 procent. Prisnedgången har varit som störst i Stockholm med 8-9 procent.

Swedbank räknar också med att bostadspriserna kommer rasa 15%. Det framgick av storbankens konjunkturrapport förra veckan. Swedbanks chefsekonom Mattias Persson sa till Affärsvärlden att inflationen lär toppa på 9,7% i november.

“Det innebär att avgifter i bostadsrättsföreningar och bostädernas driftkostnader stiger. Vi har också reviderat åtstramningstakten i den här prognosen. I dag råder en osäkerhet vart styrräntan kommer landa. Vi har skruvat upp det till 2,25%, snarare än 1,75% som vi trodde tidigare”, sa Persson till Afv förra veckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.