Nordea: Pessimistiska marknadsutsikter men mycket är inprisat

Centralbankerna är fortsatt hökaktiga medan marknaden ses som mycket pessimistisk. "En vändning skulle få stort genomslag eftersom investerarna nu har rekordlåg exponering mot aktier", skriver Nordea i sin senaste marknandssyn.
Nordea
Foto: Jessica Gow /TT

Nordea pekar på att centralbankerna fortfarande är aggressiva, med Europeiska centralbankens senaste höjning på 75 punkter och ordförande Christine Lagarde som flaggar för fler höjningar.

“Samtidigt kommer det tecken på att en diskussion kring risken kopplat till en allt för snabb och kraftig åtstramning av penningpolitiken börjat ta form. Risken kopplat till att effekterna av räntehöjningarna kommer med viss eftersläpning har också lyfts fram, och av allt att döma närmar vi oss nu en punkt där räntehöjningscykeln kommer gå in i en lugnare fas”, skriver Nordea.

Banken lyfter att stigande obligationsräntor har under en majoritet av 2022 inneburit lägre aktiekurser. Det bryter något mot senare års praxis där högre räntor givit högre kurser. I oktober vände dock aktiemarknanden upp trots stigande räntor:

“Det är sannolikt för tidigt att avgöra om den senaste tidens utveckling markerar en varaktig förändring, men utvecklingen är i alla fall uppmuntrande utifrån perspektivet att obligationer i sådana fall återigen utgör en kudde på nedsidan om utvecklingen skulle försämras ytterligare”.

Sammanfattningsvis anser Nordea att marknadssentimentet är mycket pessimistiskt, men motvindarna har tappat något i kraft i och med att energipriserna gått ned, vilket i längden kan innebära en lägre inflation.

“Mycket av det negativa får anses vara inprisat på dagens kursnivåer, och även om vi fortsatt riskerar att möta en hel del utmaningar kommer det inte komma som en fullständig överraskning för marknaden”, menar banken som tror att det kan bli rejäl fart i om det vänder:

“Första tecknet på att en vändning kan vara nära förstående kommer få genomslag i marknaden, där investerarkollektivet som helhet i dagsläget har rekordlåg exponering mot aktier och där andelen kassa är historiskt hög”.

USA sticker ut på den positiva sidan med överraskande stark utveckling i Q3 enligt Nordea, medan Kinas tillväxt fortsätter pressas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase