Nordea: Pausade amorteringskrav kan ha stor inflationseffekt

Riksbanken kommer höja räntan mer än vad de andra storbankerna framfört i sina prognoser för att möta den skyhöga inflationen. Det räknar Nordea med i sin nya konjunkturrapport. Pausade amorteringskrav kan förvärra situationen ytterligare. ”Det kan ha en stor inflationseffekt”, säger analytikern Gustav Helgesson.
Nordea: Pausade amorteringskrav kan ha stor inflationseffekt - amorteringskrav-nordea (1)
Flera partier vill pausa eller slopa amorteringskraven. Det ställer sig Nordeas chefsekonom Annika Winsth kritisk till. Foto: TT

Under onsdagsmorgonen presenterade Nordea sin konjunkturrapport, där banken går längre än de andra svenska storbankerna i sina prognoser för räntehöjningar framöver.

Nordea hörde länge till det optimistiska lägret, men den tiden är förbi, förklarade chefekonomen Annika Winsth när rapporten presenterades.

”Det är ett mycket osäkert läge och det är dramatiskt förändrade tillväxtutsikter för svensk ekonomi som gör att vi landar i den här negativa synen i dagsläget”, sa hon på presskonferensen.

Swedbank och SEB har i sina konjunkturrapporter räknat med att styrräntan slutligen landar på 2,25% i början av nästa år. Nordea som går längre i sin prognos räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter vid mötet i september, 75 punkter igen i november och slutligen 25 punkter i februari nästa år. Räntan skulle då hamna på 2,5%, där den parkerar under hela 2023 och 2024. Likt de andra storbankerna räknar Nordea med att prisfallet på bostäder blir 15% från toppen till botten.

Kritik mot förändrade amorteringskrav

Hushållen har stora räntehöjningar att räkna med framöver. Flera partier har öppnat för förändringar av amorteringskraven. I TV4:s utfrågningar av hälften av partiledarna under tisdagskvällen öppnade både Magdalena Andersson (S), Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP) och Johan Pehrson (L) för det. S-regeringen har givit Finansinspektionen i uppdrag att se över dem. Moderaterna och Liberalerna vill att amorteringskraven sätts på paus. Miljöpartiet vill slopa dem helt.

Enligt Nordea riskerar dock pausade eller slopade amorteringskrav att spä på inflationen ytterligare, som de redan räknar med toppar på 10% senare i höst.

”Nu har vi en valrörelse och då vill alla blidka väljarna, men även framöver tror jag partierna kommer vara ganska högljudda om att komma med olika utspel. Det finns en risk att vi kommer få se fler sådana här utspel, desto besvärligare situationen blir”, sa Annika Winsth undre pressträffen.

”För förstagångsköpare med stora lån skulle minskade amorteringskrav innebära en stor frigörelse av kassaflöde. Så det är en åtgärd som skulle få stor effekt, framför allt för hushåll med små marginaler. Men med det sagt kan det ha en stor inflationseffekt”, fyllde analytikern Gustav Helgesson i.

Om konjunkturläget blir ännu sämre än Nordea tror i sina prognoser kan det vara klokt att se över amorteringskraven, anser Helgesson.

Annika Winsth påpekade att det dock bättre med riktade stöd, snarare än de generella stödpaket som framför allt framförts i valrörelsen.

”Den viktigaste frågan för politikerna är att göra Sverige konkurrenskraftigt på lång sikt. Då handlar det inte om att fippla och ändra i de här detaljerna, utan rikta stöd till dem som verkligen behöver det om vi hamnar i en svår situation”, sa hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET