Nordea Asset Management
Nordea i miljardaffär med tysk pensionsjätte: ”Kommer inte hitta olja och gas”
"Vi investerar i företag som kanske har ett stort koldioxidavtryck idag men med tydliga annonserade mål och ambitiösa planer om att minska dessa", säger Eric Pedersen på Nordea.
Fondbolaget Nordea Asset Management får mandat att förvalta 1,25 mdr euro – motsvarande över 14,5 mdr kr – åt den tyska pensionsjätten VBL.
Med 5,2 miljoner försäkringstagare förvaltar VBL kapital med ett marknadsvärde på 60 mdr euro och är en av Tysklands största pensionsfonder.
Nordeas uppdrag är att utforma en europeisk portfölj med syfte att minska koldioxidutsläpp, vilket ska bidra till pensionsfondens mål om att nå sitt klimatmål satt till slutet av 2025.
Då ska VBL:s portfölj för aktier och företagsobligationer bestå av innehav med mindre än 92 ton koldioxidutsläpp per miljon euro av omsättningen.
Inte nödvändigtvis ESG
Detta är VBL
Versorgungsanstalt des Bundes und der Länder (VBL) betyder ungefär “förbundets och delstaternas försörjningsanstalt” och grundades för snart 100 år sedan.
Den är Tysklands största pensionsinrättning för tjänstepension inom offentlig sektor, och landets näst största pensionsfond efter Bayersiche Versorgungskamer (BVK).
”Ett sätt man kan göra dessa investeringar på är att välja företag som redan idag är gröna och har låga utsläpp, och få ner pensionsfondens totala koldioxidavtryck direkt”, säger Eric Pederson, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea Asset Management.
“Men vi väljer ett annat sätt och försöker vara mer framåtblickande. Vi investerar i företag som kanske har ett stort koldioxidavtryck idag men med tydliga annonserade mål och ambitiösa planer om att minska dessa.”
I år är detta den andra stora affären Nordea gör med en stor pensionsfond. I september tog banken in 4,6 mrd kr från den kaliforniska pensionsfonden CalSTRS, med uppdrag att göra hållbara investeringar.
Kapital från de tyska och kaliforniska pensionsfonderna kommer att förvaltas på ett liknande sätt. Fondbolaget ska inte enbart fokusera på ESG-stämplade företag, utan även sådana med ambitionen om att uppfylla sådana kriterier i framtiden.
Under tiden ska Nordea ”noggrant övervaka” hur företagen minskar sina utsläpp, förklarar Eric Pedersen.
”Det får inte heller vara några dåliga företag”.
Vilka företag kommer ni hålla er borta från?
”Det är svårt att säga. Man kommer exempelvis inte att hitta olja och gas. Detta beror på att det finns väldigt få, om ens några, företag inom den branschen som har tillräckligt ambitiösa planer för avkarbonisering”, svarar han.
Om det handlar om scope 1-, 2- eller 3-utsläpp säger Eric Pedersen att det beror på vilken typ av företag det handlar om. För ett elbolag är exempelvis scope 1 relevant, medan scope 2 kan vara det viktigaste för ett teknikföretag.
“Och för konsumentvaruföretag kan det faktiskt vara Scope 3. Det viktiga är att bestämma vilket scope, och i allmänhet vilka andra ESG-parametrar, som är väsentliga för varje företag och få en ordentlig överblick av dessa”, förklarar han.
Hur säkerställer ni att det inte blir greenwashing?
“Vi följer noggrant upp företagen och hur de minskar sina utsläpp över tid.”
Öppnar för nya miljardaffärer
Nordea European Stars mot jämförelseindex
Ackumulerad avkastning | i år | 1 år | 3 år | 5 år | 10 år |
European Stars | 9,20% | 12,56% | 26,81% | 59,65% | 139,54% |
MSCI Europe NTR | 11,80% | 13,70% | 33,37% | 51,89% | 131,12% |
Källa: Nordea
Miljarderna från VBL kommer till stor del förvaltas likt Nordeas största ESG-fond European Stars.
Varför tror du att dessa pensionsfonder väljer Nordea?
”En av anledningarna är definitivt att vi har ett av de största ESG-teamen i Europa”, säger Eric Pedersen som men säger att de bara har en konkurrent i Norden, men vill inte säga vilken det är.
Året börjar lida mot sitt slut, kommer några fler “hållbara miljardaffärer” i början av nästa?
”Låt oss säga att fortsättning följer. Jag kan inte vara mer specifik än så.”
Läs även:
Förvaltaren om nya utdelningsfonden med Novo Nordisk: ”What’s not to like?”
SEB-toppen: Värderingsgapet mellan USA och Europa största någonsin
Per H Börjesson: ”Du måste vara miljardär för att starta fondbolag idag”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.