Nordea: Fed krattar för att Riksbanken kan ta större steg

Nordea förväntar sig att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter till 3,25 procent i samband med nästa veckas möte.
Nordea: Fed krattar för att Riksbanken kan ta större steg - Riksbankschef Erik Thedéen
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Fredrik Sandberg och Janerik Henriksson / TT

Nordea ser nu en ökad sannolikhet för att den svenska centralbanken tar större kliv senare i år.

“Vi bedömer att Riksbanken sänker med 25 punkter även de kommande penningpolitiska mötena. Riskerna i prognosen lutar mot att styrräntan sänks snabbare än så”, skriver bankens bankens makroekonomiska team.

Federal Reserve slog oväntat till igår med en dubbelsänkning om 50 punkter.

“Mot bakgrund av inflationsutsikterna och lägre räntor i omvärlden kan Riksbankens räntebana indikera en viss sannolikhet för en större sänkning inför det penningpolitiska mötet i november och på så sätt skapa handlingsfrihet att agera mer kraftfullt framöver. Andra centralbankers agerande är centralt. Fed:s sänkning med 50 punkter denna vecka krattar manegen för större steg även för andra centralbanker, inklusive Riksbanken”, uppger Nordea.

Nordea bedömer att den svenska styrräntan bottnar vid 2% sommaren 2025.

“Givet de dämpade inflationsutsikterna och försvagningen av arbetsmarknaden kan Riksbanken dock öppna dörren för en större sänkning i november eller december. Dessutom är det lätt att skissa på ett scenario där inflationen och räntorna blir lägre än förväntat under nästa år”, uppger banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.