Noll nya investeringsbeslut i vindkraftverk senaste kvartalet

Det fattades noll investeringsbeslut om ny vindkraft i senaste kvartalet. Samtidigt har elanvändningen stått still under första halvåret 2024, tvärtemot tidigare prognoser.
Noll nya investeringsbeslut i vindkraftverk senaste kvartalet - HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG
ESLÖV 2022-03-19 Solen går ner bakom högspänningsledningarna utanför Eslöv i mars 2022. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Noll. Så många nya vindkraftverk beslutades det om under det senaste kvartalet. Det skriver elexperten Svenolof Karlsson för Näringslivets Medieinstitutet.

Det innebär till synes en kraftig inbromsning efter ett decennium av snabb expansion. Under 2023 tillkom över 230 nya turbiner i Sverige, och året innan över 400. Åren 2017-2022 ökade det bokförda värdet på vindkraften i Sverige från 30 miljarder till mer än 100 miljarder.

Affärsvärlden har tidigare visat att befintlig vindkraft lider av betydande lönsamhetsproblem samt att en expansion av vindkraften medför att vindkraften riskerar ännu större förluster. Överkapacitet när det blåser medför bitvis negativa priser, vilket påverkar lönsamheten hos bolagen.

Stillastående Elanvändning

Förväntningar på en fördubblad elanvändning i Sverige de kommande decennierna kan ställas i kontrast till att det inte har skett någon ökning. Elanvändningen har stått stilla i 40 år och även under det första halvåret 2024 har ingen ökning noterats. Den officiella siffran för elanvändningen 2023 var 134,6 TWh, lägre än 1986 då Sverige använde 135,5 TWh el. Detta trots såväl en fördubbling av BNP som en betydande befolkningsökning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market